El Consell de Mallorca i la UIB estudien obrir Raixa als investigadors

El Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears estudien fórmules per obrir la finca de Raixa als investigadors i als projectes de recerca de la Universitat, així com per establir línies de col·laboració orientades a millorar el coneixement i gaudi de la finca, a través de la senyalització i difusió dels valors naturals, paisatgístics i culturals.

A aquest principi d’acord varen arribar el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals de la Universitat de les Illes Balears, Jordi Llabrés, i el vicepresident del Consell de Mallorca, Jesús Jurado, durant una visita a la finca de Raixa amb el gerent, Antoni Colom, i el director d’Innovació de la UIB, Bartomeu Alorda, després d’una primera trobada de caire institucional entre el rector i el president del Consell el passat mes de setembre.

La intenció d’aquesta iniciativa és posar en relleu aquest espai singular sumant sinergies entre les dues institucions, a través de la investigació dels recursos i valors culturals, paisatgístics i naturals de Raixa, i a través de la gestió ambiental com a model de finca agrícola sostenible.

Així mateix, el Consell de Mallorca està perfilant els detalls per integrar la finca de Raixa a la xarxa europea de jardins històrics. L'Itinerari Cultural Europeu és un distintiu atorgat pel Consell d'Europa a les rutes, els recorreguts i trajectes que aglutinin una sèrie de valors.

De fet, la integració a la xarxa permetrà dinamitzar i ampliar l’oferta cultural i turística. En aquest projecte hi participa Júlia Román, professora ajudant d'Història de l'Art, adscrita al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB i membre de l'equip de restauració de Raixa. 

La posada en marxa de la proposta es concretarà els pròxims mesos. Els responsables de les dues administracions han parlat de la possibilitat d’impulsar un programa de beques universitàries per donar suport a aquesta iniciativa.

Raixa

Raixa és una finca de 520.000 metres quadrats d’extensió, on destaquen els jardins i les cases, una vil·la monumental d’estil neoclàssic.

L’origen de Raixa es troba en una alqueria islàmica de la qual tan sols queda el topònim. Després de la conquesta de Mallorca, el 1229, per part del rei Jaume I d’Aragó, la finca passà al comte d’Empúries. Durant l’edat mitjana fou propietat de les famílies Sureda de Santmartí i Safortesa-Tagamanent, aquesta darrera n'efectuà una reconstrucció a principi del segle XVI. D’aquell temps resten la volta de la capella i el pòrtic de la clastra. El primer comte de Montenegro, Ramon Despuig i Rocabertí, comprà Raixa el 18 de juny de 1660, i a partir d’aquell moment es convertí en la possessió emblemàtica d’aquella família. Al segle XVIII els successius comtes reformaren i ampliaren la casa, com era habitual durant l’època barroca.

Va ser adquirida pel Ministeri de Medi Ambient i el Consell de Mallorca el 2002 i actualment, ja reformada, acull el Centre d'Interpretació i Visitants de Raixa-Serra de Tramuntana, i és un dels nuclis clau per entendre Mallorca i per comprendre el valor i els potencials d’un dels seus paisatges culturals més singulars i la seva història recent, catalogats avui com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Raixa està oberta al públic de dimarts a dissabte de 10 a 15 hores, i és necessari demanar cita per poder gaudir de les visites guiades telefonant al 971 23 76 36 o contactant amb la finca a través de l’adreça electrònica <visitesraixa@conselldemallorca.net>. Totes les visites són de franc. 

Data de publicació: 07/12/2017