Aquesta iniciativa es fa en el marc del projecte Biodibal, que té com a objectiu difondre el coneixement sobre la biodiversitat de les illes Balears
Amb l’objectiu d’acostar als nins i nines els habitants dels nostres fons marins, el Consell d’Eivissa i la Universitat de les Illes Balears han elaborat un material educatiu adreçat als més petits. Així s’ha creat un banc d’il·lustracions d’algunes de les espècies més representatives de la mar d’Eivissa, realitzades per l’il·lustrador naturalista Xavier Canyelles, i s’han adaptat perquè puguin ser acolorides pels nins i nines en edat d’educació infantil.
Aquesta col·laboració s’ha realitzat en el marc del projecte Biodibal. Un projecte impulsat l’any 2017 per la Universitat de les Illes Balears amb la col·laboració de Red Eléctrica d’Espanya, amb la finalitat de recollir la informació existent sobre biodiversitat de les illes Balears i de promoure l’accés lliure i gratuït a aquesta informació. El projecte, a més, tracta d’acostar el coneixement sobre la biodiversitat a tots els racons de les illes Balears en col·laboració amb les administracions públiques i empreses privades. Per a més informació sobre el projecte Biodibal, podeu visitar la web <http://biodibal.uib.cat>.
Materials didàctics sobre espècies autòctones
Els més petits es familiaritzen amb la natura a través dels jocs i activitats lúdiques abans de conèixer res sobre biologia, però sovint ho fan amb materials que mostren espècies d’altres indrets o espècies molt conegudes com són dofins o tortugues marines. Tot això fa que els infants, quan van al mercat, a la mar, a pescar o en posar-se per primera vegada unes ulleres de busseig, desconeguin la major part dels habitants dels nostres fons marins.
El Quadern de dibuixos de la mar d’Eivissa consta d’un total de 18 imatges d’espècies com la roja, el gerret, la rajada o la círvia. De cadascuna de les espècies tractades, a més, s’aporta informació sobre l’hàbitat on les podem trobar, el tipus d’alimentació que tenen, la mida i algunes característiques principals de cada espècie, a manera de curiositat. Totes les espècies queden agrupades en tres grans grups d’hàbitats marins principals: el fons de roca amb posidònia, el fons arenós i el fons rocós, fangós i l’ambient pelàgic que podem trobar al voltant d’Eivissa.
Des del Consell Insular d’Eivissa, amb aquesta publicació es pretén acostar als més menuts l’apassionant món del medi marí i les espècies més representatives que podem trobar a les aigües que envolten la nostra illa. Per això, amb aquest quadernet podran conèixer aquestes espècies marines i hàbitats mitjançant el dibuix i la lectura. En total, se n’han editat 4.000 exemplars, que es lliuraran tant a les diferents fires en què participa el Consell Insular d’Eivissa, com als centres escolars que en demanin i en altres activitats relacionades amb l’entorn marí i pesquer de l’illa d’Eivissa.
Data de publicació: 02/03/2020