El Consell Social de la UIB lliura els premis als treballs de fi de grau, a la investigació preuniversitària i a la recerca musical

El Consell Social de la Universitat de les Illes ha lliurat els guardons corresponents al curs 2022-23 a un total de 19 alumnes. Es tracta d’uns premis convocats amb l’objectiu de reconèixer l’esforç acadèmic, animar les vocacions científiques i humanístiques i potenciar els estudis universitaris. L’acte, celebrat al pati de Ca n’Oleo, ha reunit a premiats, familiars i autoritats per celebrar el lliurament de tres guardons diferents: els corresponents a la dissetena convocatòria dels premis d’investigació per a alumnes de batxillerat i de cicles formatius de formació professional de grau superior, a la setena convocatòria dels Premis als Treballs de Fi de Grau i a la III convocatòria dels premis Joan Vidal Perelló corresponents al curs 2022-23.

El president del Consell Social de la UIB, Antoni Bennasar, ha tingut unes paraules en la seva intervenció per a la primera guardonada al millor Treball de Fi de Grau de Medicina just en l’edició anterior d’aquests guardons, Marta Margarit, malauradament desapareguda fa pocs mesos.

L’acte ha tingut la participació del Rector de la UIB, Jaume Carot; el conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, i la secretària del Consell Social de la UIB, Catalina Palau.

Premis d’Investigació                    

Es tracta d’uns premis adreçats a alumnat de segon de batxillerat i de cicles formatius de grau superior de formació professional, que han de presentar treballs d’investigació en quatre categories: dues individuals i dues col·lectives que s’enfoquen, en un cas, a les arts, humanitats, ciències socials o ciències jurídiques i, en l’altre, a les ciències, ciències de la salut o enginyeria i arquitectura. Els premis consisteixen en una matrícula gratuïta d’un curs complet de qualsevol titulació oficial de la Universitat de les Illes Balears per a una sola vegada en els tres anys acadèmics següents a la concessió del premi i a l’estada gratuïta durant el primer mes d’estudis universitaris a la Residència d’Estudiants de la UIB si hi tenen plaça, o a l’abonament anual a les instal·lacions esportives de CampusEsport.

En la categoria de treballs individuals relacionats amb les arts, humanitats, ciències socials o ciències jurídiques s’han atorgat dos premis:

 • «Les petjades del franquisme a Un dia de maig de Llorenç Capellà», de Joan Pere Ollers Rigo, de l’IES Son Pacs. Professora responsable del treball: Catalina Pilar Llull Darder.
 • «La Semana Santa en Federico García Lorca», de Francesc Pol González, de l’IES Manacor. Professora responsable del treball: Francesca Sureda Font.

En la categoria de treballs individuals relacionats amb les Ciències, Ciències de la Salut, Enginyeria i Arquitectura s’han atorgat dos premis:

 • «Investigación sobre la degradación de botellas fabricadas con plástico PET incoloras y de color azul, verde y marrón en un medio salino y otro dulce, mediante la demanda química de oxígeno (DQO)», d’Adrià Melis Nebrera, de l’IES Manacor. Professora responsable del treball: Catalina Pilar Llull Darder.
 • «Los algoritmos de composición generativa y su uso en la música folclórica», de Guillem Riera Febrer, de l’IES Manacor. Professor responsable del treball: Antonio Ramírez Durán.

En la categoria de treballs col·lectius relacionats amb les arts, humanitats, ciències socials o ciències jurídiques s’ha atorgat un premi:

 • «Les muralles de Ciutadella», de les alumnes Irune Camps Sánchez, Maria Bagur Bosch i Elena Pons Calero del centre IES M. Àngels Cardona (Ciutadella). Professor responsable del treball: Santiago Cardona Pons.

Premis als Treballs de Fi de Grau

S’hi poden presentar els treballs de fi de grau d'alumnes procedents de tots els estudis de grau de la UIB que hagin obtingut la qualificació mínima de 9,0 en el TFG i dels alumnes que proposi l’associació Universitat Solidària Illes Balears (USIB) d’entre els que hagin acabat els estudis de grau. El premi al TFG es farà constar a l'expedient acadèmic de grau i al Suplement Europeu al Títol, i l’alumnat premiat rep 1.500 euros per sufragar el cost de la matrícula al primer any d'un màster universitari oficial, d'un altre grau oficial o d’un títol propi de postgrau d’almenys 45 crèdits, tots de la UIB. En total es lliuren 10 premis.

Premi al treball de fi de grau de l’Escola Politècnica Superior:

 • Alejandro Díaz Tena, pel treball (grau de Matemàtiques) «Sobre contractivitat i ordre parcial en espais mètrics».
 • Premi al treball de fi de grau de la Facultat de Ciències:
 • Gabriel Arbona Taberner (grau de Biologia), pel treball «Efecto de la polinización en la asignación de recursos a las partes del fruto en variedades autocompatibles de almendro (Prunus dulcis)».

Premi al treball de fi de grau de la Facultat d’Educació:

 • Carla Torres Seguí (grau d’Educació Primària), pel treball «Les possibilitats de la Filosofia 3/18 per al museisme pedagògic».

Premi al treball de fi de grau de la Facultat de Filosofia i Lletres:

 • Enric Orfila Beltrán (grau d’Història de l’Art), pel treball «La iniciativa ciutadana en la promoció de l’arquitectura religiosa medieval a Ciutat de Mallorca. Proposta de marc historiogràfic i caracterització».

Premi al treball de fi de grau de la Facultat de Medicina:

 • David Budau (grau de Medicina), pel treball «Beneficio del tratamiento y factores predictivos de respuesta a inmunoterapia en cáncer de pulmón no célula pequeña metastásico sin alteración molecular tratable».

Premi al treball de fi de grau de la Facultat de Psicologia:

 • Genaro López Martín (grau de Psicologia), pel treball «Protocolo conductual para la detención del deterioro en el proceso inhibitorio de las funciones ejecutivas».

Premi al treball de fi de grau proposat per la USIB:

 • María del Carmen Cabezuelo Polo (grau d’Educació Infantil), pel treball «Disseny, desenvolupament, implementació i avaluació d’un projecte amb tecnologia en educació infantil».

Premi al treball de fi de grau que afavoreix la recerca sobre perspectiva de gènere:

 • Myriam Tugores Fraile (grau de Medicina), pel treball «Delitos contra la libertad e indemnidad sexual en la isla de Mallorca en el año 2022. Características de la víctima, del agressor y de la agresión».

Premi al treball de fi de grau que afavoreix la recerca sobre sostenibilitat ambiental:

 • José Sánchez Moreno (grau d’Enginyeria Informàtica), pel treball «Plataforma web per a la visualització de dades referenciades geogràficament».

Premi al treball de fi de grau que afavoreix la sensibilització i la recerca sobre el patrimoni educatiu de les Illes Balears:

 • Matías Gámez Genovart (grau d’Educació Primària), pel treball «L’educació 360 i el museisme educatiu: una nova mirada per al Museu de l’Educació de les Illes Balears».

Premis Joan Vidal Perelló

Aquests premis es varen crear en memòria de Joan Vidal Perelló, que fou professor de la UIB, i s’adrecen a estudiants de grau, màster i doctorat de la UIB amb l’objectiu d’afavorir la recerca en temes musicals a les Illes Balears, valorar la superació de les dificultats personals i econòmiques a través dels estudis universitaris i incentivar la continuació de la vida acadèmica a la UIB. El premi es farà constar a l'expedient acadèmic de grau i al Suplement Europeu al Títol, i l’alumnat premiat rep 1.500 euros per sufragar el cost de la matrícula al primer any d'un màster universitari oficial, d'un altre grau oficial o d’un títol propi de postgrau d’almenys 45 crèdits, tots de la UIB. En total es lliuren dos premis.

Premi al treball de fi de grau:

 • Margalida Crespí Bonet (grau d’Educació Primària), pel treball «Feim la volta al món? L’àrea de música i metodologia investigació-acció per mitjà d’una situació d’aprenentatge».

Premi al treball de fi de màster:

 • Aurian Botella Arbona (Màster Universitari en Formació del Professorat, especialitat de Música), pel treball «Anàlisi d’actituds ambientals després d’una intervenció educativa al batxillerat de Música i Arts Escèniques: un enfocament preexperimental amb l’escala NEP revised».

Més informació: www.consellsocial.uib.cat 

Data de l'esdeveniment: 05/07/2024

Data de publicació: 05/07/2024