El Club d'Inversió Sa Nostra-UIB guardonat per "Actualidad Económica"

La revista reconeix la tasca realitzada durant 25 anys en l’àmbit de l’educació financera. Més de 3.000 estudiants universitaris han participat en aquesta iniciativa 

El Club d’Inversió Sa Nostra-UIB ha estat guardonat per la revista Actualidad Económica en reconeixement de la tasca realitzada durant 25 anys a l’àmbit de l’educació financera. Durant aquests anys, més de tres mil estudiants universitaris s’han format en el funcionament dels mercats organitzats d’accions i els mercats de derivats sobre renda variable.

Margalida Payeras, vicerectora d'Alumnes, Titulats i Ocupabilitat, en representació de la UIB, i Andreu Ramis, director de l’Obra Social de Sa Nostra, han rebut el guardó d’aquesta onzena edició, que, per primera vegada, ha inclòs una categoria específica en matèria d'educació financera. Payeras i Ramis han tingut paraules de reconeixement per a qui fou impulsor del Club i primer director, Vicenç Moratal, i per a Javier Capó, que l’ha dirigit en les darreres edicions.

Durant l'acte, Francisco Oleo, subdirector de la revista, ha destacat que «l'obra social de les entitats sorgides de les antigues caixes d'estalvis varen destinar el 2013 un 14% més de fons a projectes d'obra social i educació financera respecte a l'any anterior».

Per una altra banda, Mónica Malo, de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), ha subratllat que «darrere els programes socials i d'educació financera hi ha molts de beneficiaris, que aporten el seu treball i la seva il·lusió i unes institucions amb una clara vocació social».

Margalida Payeras, en representació de la UIB, ha destacat que «un dels trets característics del Club és que està obert a tots els alumnes matriculats a la UIB a qualsevol carrera universitària. D’aquesta manera, les seves activitats entronquen amb l’objectiu de donar una formació bàsica multidisciplinària. També, l’aprenentatge per l’experiència fomenta el treball en equip i la presa de decisions, dos valors d’alta importància en la formació de professionals».

Segons Andreu Ramis, de Sa Nostra, «aquest premi reconeix la tasca feta durant un quart de segle en el terreny educatiu i professional. També volem reconèixer el suport incondicional que ens ofereix la UIB, amb qui podem desenvolupar el compromís social de contribució que té establert Sa Nostra amb les Balears». 

Vint-i-cinquena edició del Club d’Inversió

En aquesta edició hi han participat 137 estudiants, dividits en 40 grups que han realitzat dues accions formatives destinades a introduir-los en el funcionament pràctic de la borsa i dels mercats de derivats, la selecció d’actius i el maneig dels instruments de cobertura de risc (futurs i opcions).

Per al desenvolupament del concurs de borsa, cada equip ha comptat amb un patrimoni fictici de 100.000 euros per a la operativa en accions i de 50.000 euros per a la operativa en derivats (30.000 euros per futurs i 20.000 euros per opcions). D’aquesta manera, els grups han pogut fer inversions en accions, que formen part del Mercat Continu Espanyol i de l’Eurostoxx-50, i en derivats (futurs i opcions) del MEFF de Renda Variable.

Els primers classificats d’aquesta edició han estat Francesc Caimari Ferriol, Daniel Colom Font i Pere Gelabert Cerera, que han rebut un premi de 1.500 euros. Mentre que els segons classificats, Antoni Morlà Riera, Xisca Julià Mesquida i Mateu Llompart Barceló, han rebut un premi de 1.000 euros.

Per una altra banda, en la categoria de millor gestió de la cartera de renda variable els primers classificats han estat Aurelio Ribas Estrella i Bartomeu Fiol Company, premiats amb 1.250 euros. Els segons classificats en aquesta categoria han estat Francesc Miquel Vanrell Font, Ignasi Bosch Maria, Joan Sansó Barceló i Albert Bartomeu Urbina Juan, que han obtingut un premi de 750 euros.

Els objectius del Club

El Club té com a objectiu principal donar a conèixer els aspectes operatius del funcionament dels mercats organitzats d’accions i els mercats de derivats sobre renda variable.

Ho desenvolupa en un doble sentit; d’una banda, la gestió d’una cartera de valors amb doblers ficticis i, d’altra banda, la participació en accions formatives, com conferencies i seminaris, garantint que la participació en el Club potenciï la comprensió i el coneixement equilibrat de la realitat dels mercats financers.

En definitiva, es pretén que els concursants puguin:

a) Iniciar-se en la operativa dels mercats financers i la gestió de carteres de valors.

b) Seguir l’evolució de la informació econòmica i financera.

c) Assistir a conferències i accions formatives sobre temes de borsa.

d) Descobrir una sortida professional lligada als seus estudis

e) Participar en una tasca d'equip

f)  Conèixer l’operativa de les places borsàries i de les sales de mercat d’algunes de les entitats que operen en els mercats financers.

El Club d’Inversió: 1989-2014. Una pinzellada històrica

La primera edició del Club data de l’any 1989. Amb els anys el concurs ha anat adquirint rellevància, i s’ha incrementat el nombre de participants i el nombre d’activitats de formació. Avui, el Club d’Inversió Sa Nostra-UIB és el club de borsa més antic d’Espanya, juntament amb el que promou el diari Expansión.

La proposta, que encara ara resulta innovadora, consisteix a oferir un aprenentatge actiu, que aprofita la curiositat natural dels estudiants i que els duu a pensar per ells mateixos i a demanar-se quines són les preguntes importants i, després, a trobar la resposta. Una metodologia en què l’error és una peça clau del procés d’aprenentatge i no la manifestació del fracàs. 

Documents relacionats

Data de publicació: 05/11/2014