ESTALQUIM-Illes Balears: Com apropar la química als joves, a través dels joves

Trenta-sis alumnes de segon i tercer d’ESO participaran en el programa d’estímul del talent químic que impulsen la UIB i l’Associació de Químics de les Illes Balears amb la col·laboració de la FECYT – Ministeri de Ciència i Innovació i el Govern de les Illes Balears 

La Universitat de les Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears impulsen la segona edició d’ESTALQUIM-Illes Balears, un programa formatiu orientat a desenvolupar la vocació científica en el camp de la química, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació i el Govern de les Illes Balears.

Els nins i nines que entren a ESTALQUIM-Illes Balears reben formació i atenció especialitzada durant dos cursos acadèmics utilitzant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic en què els alumnes són els protagonistes, entrenant la capacitat d’experimentació, la creativitat i la capacitat de raonament i resolució de problemes.

En el curs que ara comença, 18 alumnes de segon d’ESO s’afegiran als 18 alumnes ja seleccionats en l’edició anterior. Els nous alumnes participaran en 12 tallers formatius que es duran a terme entre els mesos de novembre de 2022 i maig de 2023 de manera quinzenal. En aquests tallers s’incidirà en diferents aspectes de la Química per tal de millorar la seva educació científica i tècnica. Els tallers seran impartits per un equip docent integrat per 30 professors universitaris i de secundària, amb la col·laboració d’alumnes de postgrau en Ciències Químiques de la UIB. El curs finalitzarà amb un taller de clausura, en el qual els alumnes seran els encarregats d’explicar i dur a terme una pràctica de laboratori davant el públic assistent.

Com a novetat d’aquesta segona edició, es posa en marxa el segon curs d’ESTALQUIM-Illes Balears, en el qual participaran els 18 alumnes que varen prendre part en la primera edició del programa. Aquests alumnes, que enguany cursen tercer d’ESO, seran els protagonistes i encarregats de dur a terme una activitat demostrativa al seu centre educatiu. Així, explicaran als companys de classe els coneixements adquirits en els tallers de la UIB.

Inscripció i proves de selecció

El termini d’inscripció a les proves de selecció d’ESTALQUIM-Illes Balears és del 19 de setembre al 3 d’octubre de 2022. Els aspirants hauran de fer una prova escrita competencial, que tindrà lloc el dissabte 8 d’octubre al campus de la UIB, i una entrevista personal, que es farà també a la UIB el divendres 21 d’octubre a l’horabaixa i el dissabte 22 d’octubre al matí. 

Sobre ESTALQUIM-Illes Balears

ESTALQUIM-Illes Balears és una iniciativa de la Universitat de les Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears que té la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació i la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears. També hi col·laboren el Col·legi Oficial de Químics de les Illes Balears, la Reial Societat de Química Espanyola i el Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears.

Aquest és un dels cinc projectes de la UIB que tenen el suport de la convocatòria d’ajuts per al Foment de la Cultura Científica, Tecnològica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació. La finalitat dels projectes objecte d’aquestes ajudes és incrementar la cultura científica i tecnològica de la societat, la difusió dels resultats d’investigacions i de la innovació finançats amb fons públics, la participació ciutadana en les activitats d’investigació, la millora de l’educació científica-tècnica de la societat i la professionalització de la comunitat científica.

Amb la col·laboració de:

fecyt

Data de l'esdeveniment: 23/09/2022

Data de publicació: 23/09/2022