ESTALMAT torna a la UIB per estimular el talent matemàtic

La UIB i la Societat Balear de Matemàtiques ofereixen formació continuada durant dos anys a quinze infants d’11 a 13 anys per detectar i estimular el talent matemàtic   

La Universitat de les Illes Balears i la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-Xeix) organitzen a les Illes Balears la segona edició del projecte ESTALMAT, un programa coordinat a l’Estat per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals que té com a objectiu la detecció i l’estímul del talent matemàtic en nins i nines d’11 a 13 anys.

A la passada edició, la primera a la nostra comunitat, es varen inscriure més de 350 infants a les proves de selecció, dels quals varen sortir els quinze participants que han rebut durant aquest any acadèmic la formació del primer curs d’ESTALMAT. D’aquests 15 participants, 13 són residents a Mallorca, 1 a Menorca i 1 a Eivissa. La valoració de l’experiència tant dels infants com de les seves famílies i el professorat del programa ha estat molt positiva, i engrescadora per iniciar el segon curs de formació.

Inscripció a les proves de selecció: fins al 28 de maig

Fins al proper 28 de maig és obert el període d’inscripció perquè els nins i nines nascuts els anys 2004 i 2005 puguin optar a les quinze places que ofereix aquest programa formatiu per al proper curs. Els quinze infants que aconsegueixin superar les proves de selecció, que tindran lloc el 3 de juny al campus de la UIB a Palma i a les seus universitàries de Menorca i d'Eivissa i Formentera, podran prendre part en un programa formatiu de dos anys de durada que, mitjançant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic, els permetrà millorar la seva capacitat de raonament i de resolució de problemes.

El curs no segueix el currículum acadèmic de secundària, sinó que, a través de metodologies innovadores i engrescadores, se centra a desenvolupar aspectes i competències que generalment es deixen fora de la programació de les assignatures, malgrat que es consideren una part essencial de l’activitat matemàtica més genuïna. Les sessions són dirigides per l’equip docent d’ESTALMAT, format per una trentena de professors de secundària i de la Universitat, i compten amb el suport psicopedagògic de professionals especialitzats en l’atenció a nins i nines amb altes capacitats intel·lectuals.

Cada curs d’ESTALMAT s’iniciarà amb un campament matemàtic de cap de setmana i, posteriorment, es desenvoluparà en unes vint sessions d’octubre a maig que tindran lloc els dissabtes al matí a Sa Riera, a Palma. A banda d’això, hi ha activitats complementàries (cerimònies d’obertura i tancament, participació a “Matemàtiques a l’esprint”, sortides educatives i lúdiques, etc.).

La participació a ESTALMAT és gratuïta, tant per a les proves d’accés com per al programa en si.  Hi haurà borsa de transport (subjecta a disponibilitat pressupostària) per a aquelles famílies que ho necessitin i per afavorir la cohesió territorial.  En aquest sentit, durant la primera edició del programa, s’han pogut finançar els viatges dels participants d’Eivissa i Menorca, juntament amb acompanyants, per tal d’assistir a les diferents activitats del programa. Aquest finançament ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Càtedra Santander de la UIB i de la companyia aèria Air Europa.

Sessions informatives

Amb l'objectiu de donar a conèixer el projecte ESTALMAT, s'han organitzat dues sessions informatives dirigides als interessats que tindran lloc el dimecres 17 de maig a les 19 hores i el dissabte 27 de maig a les 11 hores a la sala d'actes de Sa Riera (c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma).  

Documents relacionats

Data de publicació: 09/05/2017