Dos investigadors de la UIB publiquen l'edició crítica d'una obra inèdita del gramàtic Bartolomé Jiménez Patón (1569-1640)

La recerca dels doctors Jaume Garau i Maria del Carme Bosch ha permès treure a la llum El virtuoso discreto. Primera y segunda parte, un manuscrit desconegut que aporta una nova visió sobre aquest important humanista

El doctor Jaume Garau, professor del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB, i la doctora Maria del Carme Bosch, professora emèrita d’aquest mateix departament, han publicat El virtuoso discreto. Primera y segunda parte, una edició crítica del manuscrit 245 de la Biblioteca Pública de Palma Can Sales [de Bartolomé Jiménez Patón (1569-1640)] Aquest text va ser descobert per Jaume Garau i era completament desconegut entre les obres atribuïdes a aquest important gramàtic i humanista. L’obra s’ha publicat a la col·lecció Biblioteca Áurea Hispánica, de la prestigiosa editorial Iberoamericana - Vervuert.

L’autor culmina un cicle de la seva producció, significat per textos d’un assenyalat caràcter filològic, mitjançant la redacció d’un llibre en el qual prima el propòsit moral, d’acord amb la seva visió teocèntrica de les disciplines humanístiques. Sens dubte, El virtuoso discreto suposa el testament espiritual del gramàtic i una mena de manual d’aprenent d’humanista, a qui cal prevenir en contra de les heretgies contemporànies, particularment del luteranisme i l’il·luminisme, i en defensa de l’ortodòxia catòlica. La lectura de l’obra mostra un humanista coneixedor dels clàssics grecs i llatins, especialment de Plutarc, a qui combina en les seves explicacions amb els clàssics cristians.

Aquesta aportació al coneixement de l’obra del gramàtic és fruit dels treballs d’investigació que s’han dut a terme en els dos projectes competitius de R+D+i que ha dirigit el doctor Garau, en els quals s’ha estudiat i editat críticament bona part dels manuscrits inèdits d’aquest destacat humanista, i que donaren ja com a resultat la publicació, conjuntament amb J. M. Monterrubio i A. Madroñal, de l’edició crítica del llibre XVI del recuperat tom IV dels Comentarios de erudición (1621), que també es consideraven desapareguts: Bartolomé Jiménez Patón, Comentarios de erudición («Libro decimosexto»), Madrid-Frankfurt, Iberoamericana - Vervuert, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2010. Aquestes investigacions s’han fet en el marc de l’activitat investigadora de l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM), que es troba en procés de creació a càrrec dels òrgans competents del Govern de les Illes Balears.

Data de publicació: 19/12/2014