Dol per la mort del senyor Josep Massot i Muntaner, doctor honoris causa de la Universitat de les Illes Balears

La comunitat universitària i, en nom seu, el Rector expressen el condol per la mort del senyor Josep Massot i Muntaner, investit doctor honoris causa de la Universitat de les Illes Balears el dia 18 de juny de 1999

L’Abadia de Montserrat ha comunicat la defunció avui, 24 d’abril del 2022 a la matinada, en el monestir de Santa Maria de Montserrat, del senyor Josep Massot i Muntaner, a l’edat de vuitanta anys. Massot i Muntaner fou investit doctor honoris causa de la Universitat de les Illes Balears el 18 de juny de 1999.

La proposta del nomenament va sorgir del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, i el doctor Joan Miralles, va defensar-ne els mèrits durant l’acte d’investidura. En el discurs, el doctor Miralles va destacar la figura de Josep Massot i Muntaner com a professor, com a editor i com a investigador i assagista, així com la seva actuació decisiva en la promoció de l’activitat científica relacionada amb la cultura catalana. La lliçó magistral del doctor Massot versava sobre “L’Obra del Cançoner popular de Catalunya i les Illes Balears”.

Josep Massot i Muntaner

Josep Massot i Muntaner, nascut a Palma l'any 1941, es llicencià en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona el 1963.

Ingressà a l'orde benedictí, a l'Abadia de Montserrat, el 1962, i després fou ordenat prevere el 1972.

Entre el 1970 i el 1973 és professor de Literatura de la Universitat de Barcelona. Des de 1973 es posa al capdavant del Secretariat de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC), i de 1985 a 1991 presideix la Secció de Llengua i Literatura de la Societat Catalana d'Estudis Històrics i la Societat Catalana de Llengua i Literatura.

L'any 1970 es fa càrrec de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat, que ha dirigit fins ara, així com les revistes Studia Monastica i Randa, d'història i cultura de les Illes. I de 1977 a 1979 dirigeix la publicació del Diccionari de literatura catalana (1979).

En un principi es va dedicar, fonamentalment, a l'estudi de la literatura catalana popular i medieval, però des dels anys setanta les seves investigacions s'han dedicat a la història contemporània dels Països Catalans.

El 1996 li fou lliurada la Creu de Sant Jordi per la seva tasca d'investigació i promoció cultural, i el 1997, el Premi Nacional de Cultura Popular de Catalunya. 

 Més informació a

Curriculum vitae de Josep Massot i Muntaner

Data de publicació: Sun Apr 24 10:49:00 CEST 2022