Dol per la mort de la doctora Silvia Fernández de Mattos

Era professora titular del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut i investigadora del grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer 

La comunitat universitària i, en nom seu, el Rector expressen el seu dol per la mort de la doctora Silvia Fernández de Mattos, professora titular de Bioquímica i Biologia Molecular del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears.

La professora Silvia Fernández de Mattos es va llicenciar en Farmàcia (1996) i es va doctorar (2001) a la Universitat de Barcelona. Després del doctorat, es va incorporar al Cancer Research UK (Hammersmith Hospital, Imperial College London) amb una beca postdoctoral de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'any 2005 es va incorporar a l’Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut (IUNICS) de la Universitat de les Illes Balears com a investigadora Ramón y Cajal. A final de 2006 va impulsar la creació del grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer, del qual era membre. Entre els anys 2009 i 2016 va ser professora contractada doctora en el marc del Programa I3 del Ministeri de Ciència i Innovació. Des d'octubre de 2016 era professora titular d'universitat del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la Universitat de les Illes Balears.

La trajectòria investigadora de la doctora Silvia Fernández de Mattos s’havia centrat en l'estudi dels factors FOXO, concretament en el paper funcional de FOXO3a en el desenvolupament de glioblastomes i com a efector de nous agents antitumorals. Era autora de trenta articles científics, vuit dels quals com a autora principal o autora corresponsal, així com d'un capítol de llibre. Des de l'any 2007 havia estat investigadora principal de tres projectes de l’Instituto de Salud Carlos III, d'un projecte autonòmic i de quatre projectes d'entitats privades. A la vegada, el grup de recerca en Biologia Cel·lular del Càncer ha participat en un projecte del Programa Consolider-Ingenio 2010 del Ministeri d'Economia i Competitivitat (2011-2016). Actualment els grups del projecte Consolider formen part d'una Xarxa d'Excel·lència del Ministeri de Ciència i Innovació (CTQ2017-90852-REDC, 2018-2021).

La doctora Silvia Fernández de Mattos impartia docència als graus de Biologia i de Bioquímica, al Màster Universitari en Investigació Biomèdica i al Màster Universitari en Nutrició i Alimentació Humana. 

L’any 2008 va ser guardonada amb el Premi de Recerca de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears - Acadèmia Mèdica Balear. 

Data de publicació: 28/03/2022