Dieta mediterrània i esport per prevenir l'obesitat des de la infància

La tesi doctoral de Jordi Fernández Blanco confirma l'eficàcia dels programes INFADIMED, d'educació nutricional, i ACTIVA'T, de promoció de l'activitat física, per reduir la prevalença de l'obesitat infantil 

L'obesitat és el problema nutricional més freqüent als països industrialitzats i que més comorbiditat duu associada, a curt i llarg termini. S'ha convertit en un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI, i també afecta la infància. En aquest sentit, l'objectiu de la tesi doctoral de Jordi Fernández Blanco, defensada a la Universitat de les Illes Balears, va ser desenvolupar i avaluar programes d'educació nutricional i de promoció de l'activitat física en la infància a Vilafranca del Penedès (Barcelona), per incidir en la prevalença del sobrepès infantil, mitjançant dos programes: INFADIMED i ACTIVA’T.

INFADIMED és un programa portat a terme per professionals d’infermeria d’atenció primària que promou la dieta mediterrània entre els alumnes d'educació infantil i primària amb l’objectiu de donar eines als infants perquè puguin decidir què és més beneficiós per a la seva salut. A diferència d’altres programes d’educació nutricional, INFADIMED ha fet servir un canal transmissor innovador en aquest tipus d’intervenció: ha creat una sèrie de dibuixos animats, amb un personatge central que és l’encarregat d’explicar als infants els beneficis d’un estil de vida saludable: el Capità Vitamines, el nou superheroi dels infants. Els tres anys que va durar l’estudi, es varen crear 24 capítols, 6 capítols per curs, des dels 3 fins als 9 anys.

El programa consisteix en una sessió mensual de 45 minuts, durant sis mesos, per als estudiants de preescolar i de primer i segon d’educació primària, durant la qual es projecta un vídeo d’animació d’uns quinze minuts de durada, de producció pròpia. Quan acaba la projecció, els professionals d’infermeria en fan un resum i obren un debat amb els alumnes. La intervenció acaba amb una activitat relacionada amb el tema tractat.

El programa no només ha fet baixar la prevalença de sobrepès entre els infants, sinó que també els ha fet adoptar hàbits alimentaris més saludables. Així, el consum de fruites i verdures ha augmentat de manera considerable entre els infants inclosos en el grup d’intervenció. Abans de la posada en marxa del programa, el 83,7% dels estudiants afirmava que consumia una peça de fruita diària. Aquesta xifra va augmentar fins al 90,6% quan va acabar la intervenció. L’increment del nombre d’infants que prenien una segona ració de fruita diària va ser superior i va passar del 32% al 72,1%. En el cas del consum d’una ració de verdures diària l’augment no va ser tan gran, però sí que es va observar un increment en els alumnes que prenien dues racions o més al dia de vegetals crus o cuinats, que va passar del 22,6% al 50,5%. També hi ha hagut un augment en el consum de fruita seca. A l’inici del programa, el 23,8% dels infants del grup d’intervenció afirmaven que prenien fruita seca dues o tres vegades per setmana i quan va acabar, el percentatge era del 43,3%.

Pel que fa al consum d’aliments poc saludables, com ara la pastisseria industrial, les begudes ensucrades i els caramels, es va reduir a la meitat entre els infants que formaven part del grup d’intervenció durant el temps que va durar l’estudi.

INFADIMED és un programa que va més enllà de l'educació nutricional: entén la dieta mediterrània com un estil de vida saludable, i busca modificar els hàbits de tot el nucli familiar cap a un patró de vida més saludable que repercuteix en l’alimentació, en el descans, en la higiene, en l’activitat física, en les relacions socials i a col·laborar a crear, entre tots, una societat més sostenible. Amb el programa INFADIMED se cerca que els infants aprenguin a cuidar-se escoltant i entenent  el seu cos i el seu entorn, des de la vessant mediterrània. I sempre en el seu hàbitat natural: l’escola.

La prevalença d'excés de pes infantil (sobrepès + obesitat) a Vilafranca del Penedès a l'inici de l'estudi INFADIMED i a la franja d'edat de 3 a 7 anys era del 21,9%. En separar la població intervinguda, es va obtenir un grup control amb una prevalença del 20,8% d'excés de pes i un grup intervenció amb una prevalença del 22,9%. En acabar el programa d'intervenció, tres anys després, el grup control va augmentar la prevalença del sobrepès infantil en 8,4 punts (percentatge final: 29,2%), mentre que el grup intervenció va descendir 6,3 punts (percentatge final: 16,6%). Aquests resultats mostren que quan abans comencem a donar informació sobre què és més saludable, millors resultats s’obtenen.

Per altra banda, el programa ACTIVA’T cerca la implicació dels pares en dos problemes que preocupen molt les entitats sanitàries i que en molts casos estan entrellaçats: l’excés de pes i el sedentarisme. ACTIVA’T promou l’esport en família, gràcies a un programa desenvolupat entre els monitors del complex esportiu municipal i els professionals de la salut del centre d’atenció primària. El programa proposa a l’infant i al seu acompanyant (pare, mare o cuidador adult) 60 minuts d’activitat física aeròbica al complex municipal controlada per un monitor durant dos dies a la setmana, més un dia d’esport en família a l’aire lliure. També ofereix assessorament nutricional en la consulta d’infermeria del centre d’atenció primària.

Per valorar si el programa funcionava, es varen comparar dos grups: un que va rebre educació nutricional i va realitzar exercici físic més de 5 hores a la setmana durant 6 mesos, i un altre grup que va rebre la mateixa educació nutricional i va realitzar menys de 3 hores d'exercici físic a la setmana en el mateix període de temps.

Si bé el programa d'intervenció va aconseguir disminuir la prevalença d’excés de pes en tots dos grups d'estudi, es va apreciar una major disminució en aquells individus en els quals es va establir una estratègia d'acció multifocal, incidint tant en la dieta com en l'activitat física. El perfil lipídic també va millorar substancialment després dels 6 mesos d'intervenció dietètica i dietètica combinada amb el programa d'exercici físic.

Amb els resultats obtinguts en tots dos programes, es demostra que els professionals de la salut dels centres d’atenció primària, en col·laboració amb els professionals de l’educació i els tècnics d’esports municipals, poden crear programes eficients per millorar la salut de la població, sense una despesa econòmica extra, sinó aprofitant els recursos locals treballant tots en equip.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Creación y desarrollo de programas de educación nutricional y de promoción de la actividad física para población pediátrica
  • Autor: Jordi Fernández Blanco
  • Programa de doctorat:  Nutrició Humana
  • Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
  • Directors: Josep A. Tur Marí i Maria del Mar Bibiloni Esteva 

Data de publicació: 13/02/2017