Desenvolupen una superfície per a implants ossis que afavoreix la regeneració i disminueix el risc d'infeccions

La Universitat de les Illes Balears, el CIBER-BBN i les empreses Numat Biomedical i Sanifit han participat en el projecte PHYTECH, de col·laboració publicoprivada. Per al desenvolupament de l'implant ossi, s'ha utilitzat una superfície que conté fitat, un producte natural que es troba en les llavors de les plantes. El projecte ha estat finançat pel programa INNPACTO del Ministeri d'Economia i Competitivitat amb un pressupost de gairebé 700.000 euros.

El projecte PHYTECH ha finalitzat recentment amb el desenvolupament d'una nova superfície per a implants ossis que conté fitat, un producte natural que es troba en les llavors de les plantes que afavoreix la regeneració del teixit ossi i disminueix el risc d'infeccions, una de les complicacions més serioses que es poden presentar en aquest tipus d'intervencions.

PHYTECH és un projecte de col·laboració publicoprivada, finançat pel programa INNPACTO del Ministeri d'Economia i Competitivitat amb un pressupost proper a 700.000 euros, que ha comptat amb la participació de dues empreses biotecnològiques espanyoles (Laboratoris Sanifit, SL i Numat Biomedical, SL), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), que depèn de l'Institut de Salut Carlos III.
Els resultats d'aquest projecte han estat publicats recentment a la revista Applied Materials & Interficies de la Societat Americana de Química.

El fitat, entre altres funcions, inhibeix la reabsorció òssia i, per tant, la destrucció de l'os. El projecte PHYTECH ha permès generar noves superfícies en les quals el fitat s'ha unit fortament al titani, que han mostrat efectes molt beneficiosos sobre les cèl·lules òssies en afavorir la seva diferenciació a osteoblasts, a més de disminuir notablement l'adhesió bacteriana i, per tant, del risc d'infeccions.

L'ús dels implants ossis, dentals i ortopèdics té una elevada taxa d'èxit. No obstant això, l’impacte és molt elevat en els casos fallits. Addicionalment, les infeccions associades a l'ús d'implants constitueixen una de les complicacions més serioses que poden presentar-se en implantologia, especialment quan es tracta de pacients ancians.
«La recerca actual en aquest camp se centra a millorar les seves propietats, desenvolupant nous biomaterials que millorin la integració del teixit al voltant de l'implant i amb funcionalitats afegides per reduir l'adherència bacteriana», explica María Luisa González, investigadora del CIBER-BBN i de la Universitat d'Extremadura que ha participat en aquest projecte.

«Hi ha una necessitat de desenvolupar noves superfícies d'implants que siguin fàcilment transferibles a la clínica, amb una millor resposta implant-os i noves funcionalitats com l'activitat antibacteriana, que millori la qualitat de vida dels pacients, i eviti malalties com la mucositis o periimplantitis», explica Joana Maria Ramis, investigadora principal del projecte.

Participants en el projecte

L'empresa Numat Biomedical, coordinadora del projecte, té una àmplia experiència en el desenvolupament de biomaterials avançats que millorin la regeneració òssia, com ara pròtesis, implants dentals, material quirúrgic o per a enginyeria de teixits. Ha col·laborat amb una altra empresa, Sanifit, en la definició de protocols i especificacions de prototips, a més d'encarregar-se de l'optimització de les superfícies i la coordinació dels estudis d'eficàcia i seguretat in vivo. Sanifit ha estat responsable de la fabricació i el control de qualitat del principi actiu en l'optimització i esterilització de les superfícies de titani modificades.

El grup de recerca de Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular (TERCIT) de l'Institut de Recerca en Ciències de la Salut (IUNICS) de la Universitat de les Illes Balears (UIB), coordinat per la doctora Marta Monjo, ha realitzat els experiments in vitro i l'anàlisi de les mostres obtingudes dels experiments in vivo amb animals.

La Unitat 16-Caracterització de Superfícies i Calorimetria de NANBIOSIS, coordinada per la doctora M. Luisa González, investigadora principal del grup de recerca sobre Adhesió Microbiana del CIBER-BBN a la Universitat d'Extremadura, ha dut a terme els assaigs de composició superficial mitjançant tècniques de caracterització de superfícies (XPS i ToF-SIMs) i anàlisis de la resposta microbiana de les superfícies plantejades en aquest desenvolupament.

NANBIOSIS, una infraestructura cientificotècnica singular

NANBIOSIS (www.nanbiosis.com) és una infraestructura del CIBER-BBN per a la producció i caracterització de biomaterials, nanomateriales i sistemes en biomedicina que ha estat reconeguda com i infraestructura cientificotècnica singular (ICTS) pel Ministeri d'Economia i Competitivitat. Aquesta infraestructura està composta per  vint Unitats del CIBER-BBN i set del Centre de Cirurgia Mínima Invasiva Jesús Usón (CCMIJU) i ofereix un servei complet i de fàcil accés a usuaris interns i externs, a través d'una finestreta única, que inclou el disseny, la producció de biomaterials i nanomaterials, la caracterització d'aquests materials, de teixits, dispositius mèdics i sistemes des d'un punt de vista físic, químic, funcional, toxicològic i biològic, incloent la seva validació preclínica.

Entre els objectius del CIBER-BBN hi ha afavorir la generació de coneixement transferible a la societat i, especialment, al sector productiu. Per a això, el consorci fomenta la cooperació piblicoprivada i anima les empreses a participar en petits projectes conjunts on es requereixi la utilització d'aquests serveis de recerca de NANBIOSIS, aportant per a això un finançament de 3.000 euros.

Notícies relacionades       

Data de publicació: 04/05/2016