Descobreixen els primers exemples de la interacció química regium-π en sistemes biològics

Els investigadors del grup SUPRAMOL de la UIB aporten per primera vegada evidències d'aquest tipus d'enllaç químic entre l'or i aminoàcids aromàtics 

Un equip d’investigadors del grup de recerca en Química Supramolecular (SUPRAMOL) han descobert els primers exemples de la interacció química regium-π en sistemes biològics. Aquesta interacció no covalent ja l’havia proposada de forma teòrica aquest grup de recerca, i es basa en l’atracció entre àtoms pertanyents al grup 11 de la taula periòdica, com són el coure, la plata i l’or, i els anomenats sistemes-π.

La recerca ha estat publicada recentment a la prestigiosa revista Journal of Chemistry Letters i és un avanç important en l’àmbit del disseny de futurs fàrmacs, ateses les propietats farmacològiques dels composts d’or. A més, la descoberta també obri la porta a reinterpretar el paper de l’or en sistemes biològics.

L’estudi dels investigadors de la UIB se centra en l’anàlisi de complexos proteïna-lligand, en els quals un compost d’or estableix interaccions regium-π amb aminoàcids veïns de caire aromàtic, com són la fenilalanina, el triptòfan o la tirosina. Concretament, es va fer una cerca a la base de dades cristal·logràfica del Protein Data Bank, la qual fou complementada amb la realització d’un estudi computacional per caracteritzar les propietats de la interacció.

Referència bibliogràfica

Piña, N., Frontera, A. i Bauzà, A. (2020). Regium−π Bonds Are Involved in Protein–Gold Binding. Journal of Physcal Chemistry Letters, 11, 8259-8263. https://doi.org/10.1021/acs.jpclett.0c02295 

Data de publicació: 19/10/2020