Un equip d'investigadors de l'IMEDEA (CSIC-UIB) identifica la ruta migratòria del Larus michahellis des de les illes Balears fins al mar Cantàbric gràcies al seguiment amb emissors GPS-GSM
El Grup d'Ecologia de Poblacions de l'IMEDEA (UIB-CSIC) ha fet el seguiment durant un any de quatre individus de gavià argentat o gavina de potes grogues (Larus michahellis) que varen ser capturats al CEIP Son Oliva de Palma i altres quatre capturats a sa Dragonera. A aquests vuit individus els varen col·locar emissors GPS-GSM. Aquests aparells, que es carreguen amb energia solar, prenen la posició de l'au amb un GPS i envien els arxius de les localitzacions via GSM (sistema global de comunicacions mòbils) a un servidor o a un terminal mòbil, des d'on es poden descarregar, de manera que permeten conèixer amb detall i precisió els moviments dels animals.
Les gavines de potes grogues de les illes Balears s'han vist regularment a la costa cantàbrica, però es desconeixia quina ruta migratòria seguien per arribar-hi. Un dels individus marcats va confirmar que hi van des de Catalunya, continuant pel nord de la vall de l'Ebre, on hi ha llocs amb basses de regadiu, travessant les muntanyes basques a la zona d'Estella (Navarra) fins a arribar al mar Cantàbric.
El marcatge forma part del projecte de seguiment de les poblacions de gavina de potes grogues, per veure la seva resposta amb el pas del temps després del tancament de l'abocador de Son Reus, lloc al qual les aus acudien per alimentar-se.
La gavina de potes grogues, una de les aus marines més abundants de la conca de la Mediterrània, és un animal que té molt mala fama perquè interfereix en nombroses activitats humanes i provoca perjudicis a altres espècies amenaçades depredant, per exemple, els seus nius. En molts llocs és considerada una plaga i el creixement desmesurat d'aquesta espècie ha estat afavorit per l'alimentació suplementària que troba en abocadors o rebuigs pesquers, per la qual cosa indirectament l'home és darrere l'increment de les seves poblacions.
Els investigadors apunten que l'estudi de les espècies que són una plaga també és molt important, perquè per poder gestionar-les amb eficàcia primer cal conèixer-les.
Font: IMEDEA (CSIC-UIB)
Data de publicació: 28/06/2017