Després d'una primera expedició a l'Antàrtida, el grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies viatja a les illes Svalbard del 17 al 31 de juliol per continuar la investigació sobre les espècies vegetals més resistents
Les regions polars són deserts freds i secs en els quals la vida es troba en un delicat equilibri en els límits de la supervivència, però, a més, el canvi climàtic i l'escalfament global estan afectant els ecosistemes polars dràsticament, la qual cosa els converteix en les zones més amenaçades del planeta.
Enguany, el grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies de la Universitat de les Illes Balears està fent campanyes científiques a prop d'ambdós pols terrestres. Durant els mesos de gener i febrer, un equip de cinc investigadors ja va fer una expedició a l'Antàrtida, i ara, del 17 al 31 de juliol, els investigadors de la UIB faran la seva primera expedició a l'Àrtic, a les illes Svalbard, un arxipèlag noruec. D'aquesta manera, en menys de sis mesos hauran treballat en les dues regions polars del planeta.
L'objectiu d'aquest projecte és identificar aquelles espècies de plantes que tinguin alts nivells de resistència a l'estrès ambiental. Una vegada conegudes aquestes espècies, les estudiaran en profunditat per comprendre els mecanismes moleculars i fisiològics de les seves extraordinàries capacitats d'adaptació a les condicions mediambientals adverses en que viuen.
L'estudi es durà a terme a les illes Svalbard, que tenen una mida vint vegades la de Mallorca i una població aproximadament de 2.000 persones. Aquest arxipèlag es troba a més de 400 quilòmetres del punt més al nord de Noruega. Si bé les illes Svalbard estan molt aïllades geogràficament, presenten una flora nativa especialment amenaçada no només pel canvi climàtic, sinó també per una pressió turística cada vegada més gran que facilita l'entrada de multitud d'espècies invasores. Aquest problema es viu a la Mediterrània, i en concret a les Illes Balears, des de fa dècades, i, comparativament, a les illes Svalbard aquest procés es troba ara en els inicis, per la qual cosa els investigadors de la UIB hi investigaran la fisiologia de les espècies natives i de les invasores per definir amb més precisió la problemàtica a la qual s'enfronten.
Els mostreigs i les mesures es faran al voltant de les poblacions principals, que són la font d'entrada més gran d'espècies invasores, com ara Longyearbyen (la capital) i Barentsburg (un assentament miner rus), seguint les normes de seguretat i prevenció contra els atacs d'ossos polars.
Els investigadors del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies que participaran en l'expedició són els doctors María José Clemente,
Jaume Flexas, Xurxo Gago i Javier Gulias.
La campanya és fruit d'un projecte de col·laboració de la UIB i el Northern Research Institute (NORUT) de Noruega, que finança el Fons de Protecció Ambiental de les Illes Svalbard i que s'emmarca en els objectius del projecte de recerca TOPSTEP, que finança el Ministeri d'Economia i Competitivitat.
Notícies relacionades
Data de publicació: 17/07/2017