David Trueba al cicle Cinema d'Autor

Projecció de la pel·lícula Vivir es fàcil con los ojos cerrados 

Dia: dijous, 28 de maig de 2015
Hora: 20.30 hores
Lloc: Cinema Augusta, Palma  

Projecció de la pel·lícula Vivir es fácil con los ojos cerrados, del director David Trueba, dins el cicle Cinema d’Autor a l’Augusta, que organitza el Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB. El cicle Cinema d’Autor permet conèixer de primera mà el parer, l'experiència i la visió dels directors de cinema, que presenten les pel·lícules i participen en un col·loqui posterior.

Hi assistiran el director de la cinta, David Trueba, i la senyora Bàrbara Obrador, directora del Servei d’Activitats Culturals de la UIB.

La pel·lícula

Antonio (Javier Cámara) és un professor que utilitza les cançons de The Beatles per ensenyar anglès a l'Espanya de 1966. Quan s'assabenta que el seu ídol John Lennon és a Almeria rodant una pel·lícula, decideix viatjar fins allà per conèixer-lo. En la ruta recull en Juanjo (Francesc Colomer), un jove de 16 anys que s'ha fugat de casa, i na Belén (Natalia de Molina), una jove de 21 que sembla que també escapa d'alguna cosa. (FilmAffinity).

David Trueba

David Trueba neix a Madrid el setembre de 1969. És el més petit de vuit germans, estudia Periodisme i aviat comença a treballar en premsa, ràdio i televisió. Com a guionista, debuta amb la pel·lícula Amo tu cama rica (1992), d'Emilio Martínez-Lázaro. Després d'estudiar a l'American Film Institute de Los Angeles, continua la seva carrera a Espanya amb el guió de Los peores años de nuestra vida, de nou sota la direcció d'Emilio Martínez-Lázaro, un dels grans èxits de 1994. En aquesta època treballa també en televisió, on codirigeix el show El peor programa de la semana al costat del Gran Wyoming (1993-94).

Els seus èxits com a guionista segueixen amb pel·lícules com Two Much (1995), Perdita Durango (1997), La niña de tus ojos (1998), Vengo (2000) o el documental de Carles Bosch Balseros (2002), del qual va ser també coproductor i que va ser nominat a l'Oscar.

La buena vida (1996), presentada a La Quinzena dels Realitzadors de Canes, és la seva primera pel·lícula com a director. L'any 2000 dirigeix Obra maestra i el 2003, Soldados de Salamina, presentada a la secció Una Certa Mirada del Festival de Canes. La seva següent pel·lícula com a director, Bienvenido a casa (2006), va rebre el premi al millor director al Festival de Màlaga. Aquest mateix any codirigeix amb Luis Alegre la pel·lícula-conversació sobre Fernando Fernán-Gómez La silla de Fernando. El 2010 crea i dirigeix la sèrie de televisió per a Canal + ¿Qué fue de Jorge Sanz? El 2011 torna al cinema amb Madrid, 1987, que participa en la secció oficial del Festival de Sundance. Ja el 2013, dirigeix el documental El cuadro, sobre el procés de creació d'una obra del pintor Josep Santilari.

La seva última pel·lícula, Vivir es fácil con los ojos cerrados (2013), ha rebut infinitat de guardons, entre els quals sis premis Goya, que la varen convertir en la gran triomfadora de l'any. A més, va ser seleccionada per representar Espanya als Oscar.

Com a escriptor, ha publicat quatre novel·les a l'editorial Anagrama que han estat traduïdes a més de deu llengües: Abierto toda la noche (1995), Cuatro amigos (1999), Saber perder (2008) (Premio Nacional de la Crítica a la millor novel·la, finalista del prestigiós premi Médicis en la seva traducció francesa i Novel·la de l'Any per El Cultural d'El Mundo) i Blitz (2015).

Els seus articles en premsa han estat recollits en les antologies Artículos de ocasión (Xordica, 1998), Tragarse la lengua y otros artículos de ocasión (Ediciones B, 2003) i Érase una vez (Debate, 2013). 

Data de l'esdeveniment: 28/05/2015

Data de publicació: 26/05/2015