David Keitel copresidirà el grup de treball d'ones contínues de la Col·laboració LIGO

El nomenament suposa un reconeixement al lideratge que la UIB, a través del grup GRAVITY, exerceix en la recerca internacional sobre les ones gravitacionals

El doctor David Keitel, membre de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3), ha estat elegit copresident del grup de treball d'ones contínues de la Col·laboració Científica LIGO (LSC), un dels quatre grups de treball principals d'observació de la col·laboració. Utilitzant dades dels detectors LIGO, Virgo, KAGRA i GEO600, aquest equip d'investigació internacional persegueix el que podria ser el proper gran descobriment en l'astrofísica d'ones gravitacionals: la primera detecció d'ones de llarga durada, uns senyals extremadament febles a partir d'estrelles de neutrons que giren ràpidament. Molt més tènues que els ja famosos xirps dels forats negres que col·lideixen, aquestes «ones contínues» mai no s'havien detectat abans.

El repte principal en què el grup ha estat treballant durant dècades és el de desenvolupar algorismes computacionals de la màxima precisió per esbossar aquests patrons de senyals d'ones contínues des del fons de soroll aleatori. Amb un enorme impuls per detectar la sensibilitat quan la propera execució d'observació (O4) comença el 2023, la primera detecció d'aquests senyals pot esdevenir una realitat. Podria donar una visió sense precedents de la naturalesa de les estrelles de neutrons, especialment del comportament de la matèria nuclear en densitats extremes de les quals estan fetes. Les cerques de senyals d'ones contínues més exòtiques també podrien permetre'ns estudiar la matèria fosca enigmàtica en el cosmos.

Keitel és un investigador distingit de Beatriz Galindo en el grup de recerca en Física Gravitacional: teoria i observació (GRAVITY) de la UIB. Ha estat un membre actiu del LSC des de 2011 treballant en l'anàlisi de dades d'ones gravitacionals per a ones contínues i coalescències binàries compactes, i també és membre del Consell del LSC i membre electe del seu comitè de programa. Les seves contribucions al grup de treball d'ones contínues inclouen el treball en cerques de tot el cel d'estrelles de neutrons desconegudes en la plataforma de computació distribuïda EinsteinHHome, el lideratge del desenvolupament d'una nova classe de cerques de senyals de fusió d'estrelles de neutrons binaris, romanents o púlsars, i el servei com a mantenidor del programari de codi obert del grup.

Keitel copresidirà el grup de treball d'ones contínues fins al 2025. El seu nomenament suposa un reconeixement al lideratge que la Universitat de les Illes Balears, a través del grup de recerca en Física Gravitacional: teoria i observació (GRAVITY), exerceix en la recerca internacional sobre les ones gravitacionals. La doctora Alícia Sintes, investigadora principal del grup GRAVITY, ja va copresidir aquest mateix grup entre 2016 i 2018. 

Data de publicació: 25/07/2022