La vicerectora d’Innovació i Transformació Digital de la Universitat de les Illes Balears, la doctora Loren Carrasco, i el senyor Diego Colón de Carvajal, conseller delegat d’Astilleros de Mallorca, han signat un conveni marc per desenvolupar programes de col·laboració i estudis conjunts, i intercanviar i cooperar en els camps de la docència, formació d'estudiants, divulgació i investigació en l’àmbit de la indústria nàutica.
Conscient de la repercussió que té aquest sector en la societat illenca, la UIB té l’objectiu d’aproximar la realitat empresarial del turisme nàutic a la docència universitària, en línia amb el conveni signat el 2014 entre la UIB i l'Associació Espanyola de Grans Iots i a la col·laboració amb Astilleros de Mallorca per a la creació d’estudis propis orientats al sector.
La UIB va posar en marxa el curs 2018-19 el Màster en Indústria Nàutica: Reparació i Planificació, i un títol propi d’Especialista Universitari en la Indústria Nàutica: Enginyeria, Projectes i Reparació. Es tracta de dos postgraus innovadors, organitzats per la Fundació Universitat-Empresa i orientats a graduats en Enginyeria de les branques Industrial, de Telecomunicació o Informàtica, però també a professionals del sector nàutic, amb formació universitària o sense, que desitgen ampliar el seu horitzó laboral completant i actualitzant els seus coneixements. La iniciativa té el suport de la Cambra de Comerç de Mallorca, l'Associació de la Patronal d'Activitats Marítimes de les Balears, Capitania Marítima de Mallorca, Salvament Marítim i altres organismes i institucions.
En els darrers cinc anys han passat pel Màster de Nàutica de la UIB més de 100 alumnes que s'han format en anglès en la reparació nàutica, electrònica, electricitat, motors, planificació, legislació, assegurances, generadors, noves energies, propulsió, cobertures, pintures o seguretat, entre altres branques d’un sector industrial que dona feina a Mallorca a més de 4.000 persones en unes 500 empreses i autònoms.
D'altra banda, la col·laboració entre Astilleros de Mallorca i la UIB es basa en l'ajuda i suport tècnic a diversos grups de recerca, especialment a l'equip de Robòtica Marina. En concret, en els darrers anys, Astilleros de Mallorca ha fabricat, en col·laboració amb els enginyers de la UIB, diverses peces per al dron submarí de la Universitat. Cal destacar el darrer treball dut a terme: un braç articulat que resulta imprescindible per al sistema de comunicacions del submarí amb una embarcació de l'Armada espanyola.
A la firma del conveni han assistit també el director del Màster d’Indústria Nàutica, el doctor Gabriel Oliver Codina; el senyor Juan Poyatos Oliver, coordinador de formació en indústria nàutica a UIBTalent, i el director general d’Astilleros de Mallorca, Carlos Morales.
Data de l'esdeveniment: 09/11/2022
Data de publicació: 09/11/2022