La comunitat universitària i, en nom seu, el Rector expressen el condol per la mort de l’historiador Guillem Rosselló Bordoy, que va ser el director del Museu de Mallorca i professor associat del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB
Guillem Rosselló Bordoy, doctor en Història Antiga i en Filologia Semítica, ha estat durant anys professor associat del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears.
La seva recerca científica s’ha concentrat en el camp de la prehistòria i arqueologia islàmica. Com a investigador, va sintetitzar l'aplicació de les tècniques arqueològiques utilitzades en els estudis de prehistòria a l'arqueologia islàmica en el seu Assaig de sistematització de la ceràmica àrab de Mallorca, un dels textos més citats de l’arqueologia medieval espanyola moderna.
Traduí al català el llibre kitab tarih Mayurqa, de l’andalusí Ibn Amira Al-Mahzumi (1184-1251) i en feu l’estudi. Crònica àrab de la Conquesta de Mallorca va ser editat pel Govern de les Illes Balears i Edicions UIB. Aquesta crònica, de la qual es tenia constància des del segle XVI, es creia que s’havia perdut, però Muhammad Ben Mammar en va trobar el manuscrit l’any 2001 en una biblioteca privada de Tinduf (Sàhara algerià). És l’únic testimoni musulmà de la caiguda de Mallorca i serveix de contrapunt al Llibre dels Fets, de Jaume I. Atès el seu valor històric, va ser editada l’any 2007 en àrab, en una edició a càrrec de Ben Mammar, i el 2008, amb traducció i estudi del text a càrrec de l’historiador Guillem Rosselló Bordoy i l’arabista Nicolau Roser.
Rosselló Bordoy va ingressar al cos facultatiu d'arxivers, bibliotecaris i arqueòlegs (secció de museus), amb el número 1 de la seva promoció, el mes de novembre de 1960. L’any següent, va passar en comissió de serveis a Palma per començar els treballs previs d'organització del Museu de Mallorca, ja projectat. El 1963 fou nomenat conservador d'aquest museu i el 1965 passà a ser-ne el director, càrrec que ocupà fins que es jubilà, l'any 2002.
El 1972 es va doctorar en Història Antiga defensant la tesi "La cultura talaiòtia a Mallorca. Bases per a l'estudi de les seves fases inicials”. Les conclusions d'aquesta tesi es varen publicar a Palma l'any 1973.
El Govern de les Illes Balears li va atorgar el Premi Ramon Llull l’any 2008.
Data de l'esdeveniment: 13/08/2024
Data de publicació: 13/08/2024