Comencen les visites guiades al campus de la UIB amb Esment

L’equip de guies d’Esment comença les visites guiades al campus de la Universitat de les Illes Balears, ara que l’evolució de la situació sanitària ha permès tornar a la presencialitat acadèmica. Aquestes guies consisteixen en un recorregut, que aporta valor social a l’atenció als visitants, per les principals facultats i edificis del campus per contemplar-hi l'art i els murals pintats per artistes.

Amb aquest projecte de visites guiades, la Universitat de les Illes Balears i Esment Guies col·laboren no tan sols per donar a conèixer els espais i el patrimoni del campus, sinó que un grup de persones amb necessitats de suport desenvolupen al campus les seves activitats d'aprenentatge i són les responsables de guiar les visites.

La primera visita programada és una ruta d’art urbà pels murals de la UIB que arriba també a Ca ses Llúcies, la casa sostenible del campus que alberga el projecte SmartUIB. Els darrers anys, les façanes dels edificis del campus universitari han adquirit un color singular amb marca quilòmetre zero gràcies als murals que hi han pintat artistes locals: Javier Garló, Carles God, Irene López, Uriginal, Joan Aguiló i Carolina Adán.

Informació i reserves

- Més informació i reserves a: <https://esmentguies.es/visitas-y-talleres/visita-campus-universitat-de-les-illes-balears-uib/>
- Durada: 1 hora
- Horari: a partir de les 10 h
- Contacte: <comunicacio@esment.org> – Telèfon: 971 717 773

Visites amb valor social

Des de 2020, un equip d’Esment treballa al campus per preparar els continguts de la visita per les instal·lacions i segueix el seu pla de desenvolupament a través d'una oferta de tallers d'aprenentatge i de benestar i dels seus projectes pedagògics. Durant la ruta, les persones de la fundació expliquen la col·laboració entre Esment i la UIB i el seu valor social, com beneficia els participants i la importància de fer visibles capacitats vàries. A més, donen a conèixer l'origen de l'organització, les activitats que duu a terme i el motiu pel qual trià la paraula «esment», que significa fer les coses amb cura, posant el focus en les necessitats de les persones i dissenyant un pla de suport adaptat a cadascú.

Per part seva, amb aquest programa, la UIB vol oferir una projecció cultural i social que contribueixi a transmetre valors com la solidaritat, integritat i igualtat a tota la comunitat universitària i a la societat en general. En aquest sentit, la relació amb la societat en general i amb entitats socials en particular és una estratègia imprescindible en el treball per la igualtat d’oportunitats.

La iniciativa posa en valor el campus universitari com a lloc de trobada entre la societat i la comunitat universitària, un espai on les persones es posen en contacte gràcies a la difusió i l’impuls d’actuacions complementàries a la docència i a la recerca que faciliten una simbiosi entre Universitat i societat per a l’enriquiment mutu.

Els murals artístics de la UIB

  • Cristatus XL, de Javier Garló, és l'obra triada per commemorar les quatre dècades de la Universitat i la trobam pintada a la Facultat de Ciències, a l’enfront de l'edifici Mateu Orfila i Rotger.
  • El Centre de Documentació en Cooperació al Desenvolupament, situat a la Facultat de Filosofia i Lletres, llueix des de l’any 2018, a la paret exterior de l'edifici Ramon Llulluna estampa floral de l'artista Carles God.
  • La campanya de l'Obra Cultural Balear Comença amb un Bon Dia! s'estén fins a la Facultat de Ciències amb un mural ple de colors amb el lema «A la UIB començam amb un bon dia».
  • Amb motiu del Mallorca Live Festival, i patrocinats per aquest, quatre artistes de renom es varen animar a plasmar murals de colors llampants a algunes facultats de la Universitat: Irene López va pintar, a la Facultat de Filosofia i Lletres, un paisatge a través d'una composició geomètrica en perspectiva amb elements de les Illes Balears; Uriginal i Irene López plasmaren, a la façana interior de la Facultat de Dret, Economia i Empresa i Turisme, un mural de cinc metres d'alt i deu d'ample; i l'obra del mallorquí Joan Aguiló, de vuit metres d'alt, ens apropa a la tradició oral amb una al·legoria de la saviesa representada en dues dones grans al mur lateral de l’edifici Beatriu de Pinós.
  • El darrer mural que ha arribat al campus és Pit Art, una intervenció artística de l’artista Carolina Adán a la Facultat d’Educació, a la façana exterior de l’edifici Guillem Cifre de Colonya, arran del TFG de l’alumna Esperança Ramis, amb la finalitat de fer visibles, normalitzar i reivindicar els cossos i els processos de les dones amb càncer de mama través de l’art. 

Vídeo

Data de publicació: 17/02/2022