Comença la campanya oceanogràfica #PRE_SWOT

L'IMEDEA (CSIC-UIB) i el SOCIB participen en aquesta campanya que contribuirà a les activitats de calibratge i validació prèvies al llançament del satèl·lit SWOT 

El dissabte 5 de maig s'inicia la campanya oceanogràfica #PRE_SWOT a bord del vaixell oceanogràfic García del Cid, del CSIC. La campanya la lideren la doctora Ananda Pascual, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), i el doctor John Allen, del Sistema d'Observació Costanera i Predicció de les Illes Balears (SOCIB).

El vaixell oceanogràfic navegarà per les aigües del sud de les Illes Balears fins al dimecres 16 de maig. En aquest període es prendran mostres físiques (temperatura, salinitat, velocitat dels corrents) i biogeoquímiques (nutrients, oxigen, clorofil·la, fitoplàncton, pigments), per intentar entendre la dinàmica complexa d'aquesta zona d'especial interès per a la validació del satèl·lit SWOT (Surface Water Ocean Topography). El llançament d'aquest satèl·lit està previst el 2021, i és una missió conjunta entre la NASA i el CNES, amb contribucions de les agències espacials del Regne Unit i del Canadà, per proporcionar mesures de l'alçada de la superfície de la mar a alta resolució de l'oceà global.

El projecte #PRE_SWOT forma part d'una col·laboració internacional en la qual participen el SHOM (Service Hydrographique et Océanographique de la Marine, França), LOCEAN (París, França), MIO (Marsella, França), la Universitat de Caen (França), la Woodshole Oceanographic Institution (EUA) i Fisheries and Oceans (Canadà).

En sinergia amb el vaixell oceanogràfic García del Cid, el vaixell oceanogràfic francès Beautemps-Beaupré mostrejarà la mateixa zona del 30 d'abril al 14 de maig. Aquesta campanya multiplataforma, interdisciplinària i internacional inclou el llançament de dos planadors submarins (gliders), boies de deriva, presa de mostres biogeoquímiques i mesures des d'un avió amb LiDAR i càmeres hiperespectrals.

La unió de forces per terra, mar i aire és vital per a un estudi oceanogràfic d'aquestes característiques, en el qual s'espera observar estructures de petita escala amb un important impacte en els ecosistemes marins.

El projecte #PRE_SWOT (CTM2016-78607-P) el finança l'Agència Estatal d'Investigació i el Fons europeu de desenvolupament regional (AEI/FEDER, UE).  

Data de l'esdeveniment: 05/05/2018

Data de publicació: 04/05/2018