Col·loqui Internacional L'Art Contemporani a la Catedral de Mallorca

L'obra de Miquel Barceló a la capella del Santíssim centra aquesta activitat organitzada per la UIB i la Catedral de Mallorca

Inauguració
Dia: dijous, 2 de març de 2017
Hora: 10 hores
Lloc: capella del Santíssim de la Catedral de Mallorca, plaça de l'Almoina, s/n, Palma 

Una dècada després de la reforma de la capella del Santíssim a la Catedral de Mallorca duta a terme pel pintor Miquel Barceló, la Universitat de les Illes Balears i la Catedral de Mallorca organitzen el Col·loqui Internacional L'Art Contemporani a la Catedral de Mallorca: L'obra de Miquel Barceló a la capella del Santíssim deu anys després, que tindrà lloc a Palma els dies 2 i 3 de març de 2017.

A la inauguració hi intervindran el degà del Capítol de la Catedral de Mallorca, senyor Joan Bauzà; la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta, doctora Joana Maria Seguí; i el Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet.

El col·loqui es proposa com un espai de reflexió entorn de la idea de la creativitat artística en allò que és sagrat i la seva idoneïtat aplicada a l’àmbit del patrimoni artístic religiós. L’experiència de la intervenció artística contemporània executada en una capella catedralícia del segle XIV per a ús de la reserva del Santíssim, es pot vertebrar conceptualment en l’essència del diàleg entre l’adequació litúrgica de l’edifici religiós i l’actualitat dels usos culturals de l’edifici històric. Deu anys en el temps d’una catedral és simplement una anècdota, però deu anys per bastir un espai de pensament a partir d’una experiència artística excepcional ha de ser sobretot una oportunitat.

El present col·loqui convoca un calidoscopi de mirades que transiten per la consideració teològica, els usos litúrgics, la crítica artística, la història de l’art, la conservació i la gestió del patrimoni, i la creativitat artística. Tots aquests esguards tenen com a catalitzador el debat internacional al voltant de la intervenció de Miquel Barceló a la Catedral de Mallorca, realitzada entre els anys 2000 i 2007. Una obra radical, una experiència única i una creació polèmica en un espai històric, i ara, amb la perspectiva de la recepció, esdevé una ocasió imprescindible per pensar i debatre des d’àmbits interconnectats.

El col·loqui s'organitza en el marc del projecte de recerca «Estratègies documentals aplicades als processos de restauració i divulgació del patrimoni artístic religiós de Mallorca» (HAR2015-66307-P), del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la UIB, que financen el Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional. 

Data de l'esdeveniment: 02/03/2017

Data de publicació: 10/02/2017