Col·laboració ciutadana per estudiar la mortalitat massiva de les nacres

L'IMEDEA (CSIC-UIB) i el Centre Oceanogràfic de les Balears lideren un projecte sobre  aquesta espècie amenaçada en el marc de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar 

La nacra, Pinna nobilis, és un mol·lusc bivalve emblemàtic i endèmic de la Mediterrània que pot viure fins a trenta anys. Aquesta espècie és un bivalve filtrador de mida gran que viu principalment a les praderies de Posidonia oceanica, fins als seixanta metres de profunditat. Per la seva mida és considerada una espècie estructurant, atès que proporciona nous hàbitats i genera un augment de la biodiversitat i riquesa específica als ecosistemes en els quals és present. A causa del descens de les seves poblacions en les darreres dècades, aquesta espècie es troba protegida per la directiva Hàbitats de la Unió Europea i està inclosa en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, en la categoria de vulnerable.

Des de la tardor de 2016, les nacres es troben en greu perill a causa d'una mortalitat massiva causada per un paràsit, un protozou del grup dels haplosporidis, que allibera les espores a la glàndula digestiva de les nacres fins que aquestes no poden alimentar-se i moren de fam. La mortalitat  arriba pràcticament al 100 per cent i ha despertat des del principi la preocupació de molts bussejadors aficionats, centres de busseig, pescadors submarins, etc., que varen començar a alertar d'aquest fenomen a través de les xarxes socials. Molts d'ells es varen posar en contacte amb la plataforma de ciència ciutadana marina Observadors del Mar, que coordina l'Institut de Ciències del Mar (ICM, CSIC). «Tot d'una vàrem cercar la manera d'incorporar aquest nou repte científic a la plataforma», explica Elisabetta Broglio, coordinadora d'Observadors del Mar, «i vàrem contactar amb Iris Hendricks, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), experta en l'ecologia d'aquests animals, per liderar el nou projecte de la plataforma».

Segons la científica de l'IMEDEA (CSIC-UIB), «la col·laboració ciutadana per a aquesta investigació és molt important: només amb observacions múltiples i simultànies i distribuïdes geogràficament aconseguirem detectar fins on ha arribat la infecció i intentar entendre quins factors estan relacionats amb aquest esdeveniment». Juntament amb Hendricks, l'equip científic del projecte també l'integren Elvira Álvarez, Salud Deudero i Maite Vázquez, del Centre Oceanogràfic de les Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (COB-IEO).

El projecte es va presentar el dimarts 13 de juny, en el marc d'una sessió en la qual l'equip investigador va informar sobre l'estat actual de la mortalitat i com la ciutadania pot col·laborar amb la investigació sobre les nacres a través de la plataforma Observadors del Mar, que disposa de més de 1.400 col·laboradors i 7.000 observacions relacionades amb diferents projectes científics.

Als pocs dies de posar-se en marxa el projecte i anunciar-se a través de les xarxes socials, els científics han rebut ja 43 observacions al portal <www.observadoresdelmar.es>. «La clara voluntat dels ciutadans d'implicar-se en la generació de coneixement i compartir-lo amb la resta de la societat demostra la força de la ciència ciutadana com a eina per a la investigació i el canvi social. Observadors del Mar ofereix a qualsevol ciutadà la possibilitat de participar en la recerca sense necessitat de ser-ne un expert: al web es troben les fitxes descriptives de les espècies, els protocols d'observació i de presa de dades, i s'ofereix un diàleg directe amb els experts. Totes les dades són públiques, i estan a disposició de la societat i de les administracions», conclou Broglio.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB) 

Data de publicació: 14/06/2017