Col·laboració ciutadana per detectar les darreres poblacions de calàpet a Eivissa

La Universitat de les Illes Balears, la Conselleria de Medi Ambient, el Consell d’Eivissa i l’Aliança per l’Aigua sol·liciten la col·laboració ciutadana per detectar les darreres poblacions del calàpet a Eivissa 

La Universitat de les Illes Balears ha posat en marxa una iniciativa de ciència ciutadana de la mà del projecte Biodibal per recollir informació sobre l’estat de les poblacions de calàpet a l’illa d’Eivissa amb el suport del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, el Consell Insular d’Eivissa i l’Aliança per l’Aigua.

El calàpet

El calàpet (Bufotes balearicus) és una espècie d’amfibi, de l’ordre dels anurs, que només es troba a Mallorca, Menorca, Eivissa, Còrsega, Sardenya i la península Itàlica. Les femelles fan fins a 10 cm i els mascles, més petits, fins a 8 cm. El seu cos presenta una coloració de camuflatge, blanquinosa amb taques verdes.

A Mallorca i Menorca, les poblacions es troben en un estat de conservació favorable. A Eivissa, però, la darrera avaluació de l’estat de conservació dels vertebrats de les Illes Balears catalogà la població del calàpet en la situació de «perill crític».

L’espècie es considerava freqüent als anys 60 a Eivissa, però ja ben entrats els anys 90 fou considerada més aviat rara. Així, en tres dècades va patir una regressió demogràfica forta. Des d’aleshores, gairebé no hi ha registres documentats de la presència del calàpet a Eivissa, per la qual cosa se’n desconeix l’estat de conservació, si bé tot apunta a una situació crítica.

Els problemes de conservació principals que presenta estan associats a l’alteració i pèrdua del seu hàbitat per la urbanització, el dèficit hídric, l’abandonament agrícola i ramader, la modernització i ampliació de la xarxa de distribució d’aigua… Així, en general, hi ha una pèrdua generalitzada dels llocs de reproducció.

Col·laboració ciutadana

El grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB, impulsor del projecte Biodibal, fa una crida a la ciutadania a comunicar la troballa d’individus de calàpets a Eivissa. Aquesta acció s’emmarca dins l’àmbit del Pla Boscà, el pla de recuperació, conservació i maneig d’amfibis i rèptils de les Illes Balears. Concretament, a les línies 1 i 5, relatives a l’avaluació de l’estat de conservació de l’espècie i la realització d’una campanya de ciència ciutadana per recollir informació sobre l’espècie dins l’àmbit de l’illa d’Eivissa.

Què hem de fer si veiem un calàpet?

En cas de trobar un calàpet a Eivissa, es recomana seguir el protocol següent:

  1. Fer una fotografia del calàpet i una altra de la bassa o safareig on s’ha trobat.
  2. Enviar la fotografia, juntament amb la data d’observació i les coordenades del lloc de trobada mitjançant qualsevol dels canals següents:
  • A través del projecte Biodibal i la seva aplicació web o mòbil, disponible per a dispositius iOS i Android.
  • Enviant un correu electrònic a: info.biodibal@fueib.org.
  • Enviant un missatge per WhatsApp o Telegram al 647 36 45 42.

La UIB es posarà en contacte amb la persona que l’ha observat en cas de necessitar més informació o de visitar la zona on s’ha observat.

Biodibal, un projecte per impulsar la conservació de la biodiversitat insular amb la col·laboració de Redeia

Biodibal és un projecte que va néixer l’any 2017 gràcies a un conveni de col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears i Redeia. Actualment, disposa de la base de dades més gran sobre biodiversitat de les Illes Balears i impulsa multitud de projectes per incentivar la recollida d’informació sobre l’estat de conservació d’un gran nombre d’espècies.

Gràcies a l’impuls del projecte Biodibal, es formen sinergies amb altres entitats d’arreu de l’arxipèlag que acaben generant una més quantitat i qualitat, i més bona, de les dades recollides per part de multitud de col·lectius. Així, Biodibal ha establert sinergies amb la Càtedra de la Mar Iberostar, la Càtedra de Medi Ambient i Turisme, l’Ajuntament de Calvià, l’Ajuntament de Capdepera, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears, el Grup d’Ornitologia Balear i la Fundació Baleària, entre d’altres.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 23/03/2023

Data de publicació: Thu Mar 23 07:25:00 CET 2023