Cicle de conferències Explorant les Fronteres entre els Sabers Organitzat per l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (CSIC-UIB)

«Individu versus individualitat en una teoria de la complexitat»
Doctor Jorge Wagensberg

Dia: dimarts, dia 15 d'abril de 2008
Hora: 19.30 hores
Lloc: Sala Anglada Camarasa. Edifici CaixaForum. Palma
Plaça de Weyler, 3. Palma

L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos inaugura el seu cicle de tres conferències sobre la complexitat i la interdisciplinarietat. El cicle té com a objectiu acostar al públic general una imatge interdisciplinària de la física com a nexe que ajudi a comprendre i explicar millor alguns fenòmens de la natura aparentment tan dispars com són la vida o el funcionament del cervell, l'estructura i l'evolució de l'univers o els fenòmens socials. Tot això es presentarà mitjançant una sèrie d'exemples paradigmàtics de sistemes complexos.

El doctor Jorge Wagensberg, director de l'àrea de medi ambient i ciència de la Fundació la Caixa, inaugurarà el cicle amb la conferència titulada «Individu versus individualitat en una teoria de la complexitat». Les properes conferències seran a càrrec del doctor Óscar Vilarroya ("El Cervell Social". Càtedra Universitat Autònoma de Barcelona de Neurociència i Societat) i el doctor Juan Pérez Mercader (Centro de Astrobiología. Instituto de Técnica Aeroespacial-Consejo Superior de Investigaciones Científicas) i tindran lloc els propers dies 7 i 14 de maig a la Fundació “la Caixa”.

Jorge Wagensberg (1948) és professor de Teoria dels Processos Irreversibles a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona. Crea i dirigeix la sèrie Metatemas de l'editorial Tusquets, una col·lecció de referència per al pensament científic que el 2005 fa vint-i-dos anys que funciona. De 1991 a 2005 va dirigir el Museu de la Ciència de la Fundació “la Caixa”, una institució pionera al món entre les de la seva categoria. Actualment és director de l'Àrea de Medi Ambient i Ciència de la Fundació “la Caixa”. El 2007 rep la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat.

Ha publicat un centenar de treballs de recerca en àmbits tan diversos com la termodinàmica, les matemàtiques, la biofísica, la microbiologia, la paleontologia, l'entomologia, la museologia científica i la filosofia de la ciència. Entre altres llibres, Jorge Wagensberg ha escrit Nosotros y la ciencia (1980), Ideas sobre la complejidad del mundo (1985) -traduït al francès: L'âme de la méduse (1997), Amazonia, ilusiones ilustradas (1996), Introducció a la teoria de la probabilitat i la informació (1996) -en col·laboració amb J. Masoliver-, Ideas para la imaginación impura (1998), Si la naturaleza es la respuesta ¿cuál era la pregunta? (2002), La rebelión de las formas (2004) i A más cómo, menos por qué (2006), El Gozo intelectual (2007).

El conferenciant serà presentat pel director de l'IFISC, doctor Maximino San Miguel.

Seran presents a l'acte el director general de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació, doctor Pere Antoni Oliver, i la Rectora de la UIB, doctora Montserrat Casas.

Data de publicació: 15/04/2008