Cicle de cinema Quatre Mirades sobre Franco: 40 anys de la mort del dictador

L’organitza el Vicerectorat de Cultura, Projecció Social i Seus Universitàries 

Dies: els dimarts del 3 al 24 de març
Hora: 18 hores
Lloc: Sala de Graus de l'edifici Ramon Llull, campus universitari 

Tots els dimarts, del 3 al 24 de març, tindrà lloc la projecció d’un documental o pel·lícula sobre la figura de Franco. És el contingut del cicle de cinema Quatre Mirades sobre Franco: 40 anys de la mort del dictador, que organitza el Servei d’Activitats Culturals, del Vicerectorat de Cultura, Projecció Social i Seus Universitàries, i que coordinen el senyor Xavier Jiménez, del Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB, i el doctor Sebastià Serra, professor de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Durant el cicle es projectaran els films següents:

Franco, un proceso histórico (1981). Eduardo Manzanos Brochero

Un dels primers documentals estrenats a Espanya després de la mort de Franco. Està basat en una sèrie d’entrevistes a diferents personalitats de l’època (polítics, escriptors, militars, etc.) com, per exemple, Felipe González, Francisco Umbral o Luis Cano Portal. D’un marcat to profranquista, el documental es limita a oferir un recorregut a través de les opinions personals dels convidats sobre la figura del dictador.

Caudillo (1977). Basilio Martín Patino

Documental que va començar a rodar-se l’any 1973 però que, a causa d’una sèrie de problemes burocràtics (permisos, censura…), finalment va estrenar-se l’any 1977. Tancava la trilogia documental que Patino va començar amb Canciones para después de una guerra (1971) i Queridísimos verdugos (1973). El muntatge del documental —fet a través de diferents materials— és la seva característica més interessant, i recrea una visió crítica sobre Franco.    

Dragon Rapide (1986). Jaime Camino

Reconstrucció de tota l’operació que va dur Franco des de les illes Canàries al Marroc per posar-se al capdavant de l’aixecament militar que va provocar l’esclat de la Guerra Civil Espanyola. Interessant film que va ser la primera pel·lícula de ficció a mostrar la campanya, els preparatius i la revolta militar de 1936.

Espérame en el cielo (1988). Antonio Mercero

Film que marca un punt i a part en l’anàlisi cinematogràfica de Franco, atès que es tracta de la primera aproximació a la seva figura en el gènere de la comèdia. El film mostra una suposada operació de protecció a Franco en què es converteix una persona anònima en el doble del dictador, per utilitzar-lo en determinats actes i aparicions públiques.  

Data de publicació: 04/03/2015