Cicle: Antoni Maria Alcover: El Diccionari. Commemoració dels 150 anys del naixement d'Antoni M. Alcover

Dates: del 29 d'octubre al 17 de desembre de 2012 a les 19 hores
Lloc: aula AB01de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos,
campus universitari, Palma

Dilluns, 29 d’octubre, comença el cicle Antoni Maria Alcover: El Diccionari, per commemorar els 150 anys del naixement d’Antoni M. Alcover. L’organització és a càrrec de la Càtedra Alcover-Moll-Villangómez de la UIB, el Vicerectorat de Projecció Universitària, i el Consell de Mallorca.

El Diccionari Català-Valencià-Balear, inicialment anomenat Diccionari de la Llengua Catalana, ha estat el projecte científic més ambiciós i extens del segle XX a les terres de llengua catalana. El disseny i l’execució del projecte suposà la participació d’una enorme quantitat de col·laboradors, pràcticament dues generacions de lingüistes i no lingüistes. Aquest cicle pretén difondre el coneixement del Diccionari com a projecte de recerca basat en una determinada manera de concebre la lingüística i com a producte acabat. Per això hem programat dues conferències sobre el Diccionari i el seu iniciador, i una sèrie de cinc intervencions que, d’una manera amena i divulgativa, analitzaran algunes entrades lèxiques sobre les quals investigadors de la UIB de camps molt diversos tenen qualque cosa a dir.

Dilluns, 29 d'octubre, a les 19 h

  • Lectura dramatitzada. L'home de les paraules amb les seves pròpies paraules: Fragments de Lletra de convit (1901), Dietari de Vicari General (1898-1915), Viatges pel Pirineu (1901-1902), Viatges per Alemanya i altres nacions (1907-1912).
  • Conferència. La tasca d’elaboració del Diccionari de la Llengua Catalana. Nicolau Dols, professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, UIB.

Algunes entrades del diccionari:

Dilluns, 5 de novembre
Cònjuge, Pedro Grimalt, Departament de Dret Privat

Dilluns, 12 de novembre
Mar, Damià Gomis, professor del Departament de Física

Dilluns, 19 de novembre
Xocolata, Josep Tur, professor del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut

Dilluns, 3 de desembre
Picapedrer
, Joan Josep Marcó, professor del Departament de Física

Dilluns, 10 de desembre
Ànima, Gabriel Amengual, professor del Departament de Filosofia i Treball Social

Dilluns, 17 de desembre
Les bases teòriques de l'Alcover rondallista 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 29/10/2012

Data de publicació: 26/10/2012