Campanya de prevenció de riscs marítims a l'estret de Gibraltar

Els investigadors de l’IMEDEA (CSIC-UIB) i de l’Institut de Ciències del Mar monitoritzen en temps real la trajectòria de boies i realitzen simulacions numèriques amb models de vessaments d’hidrocarburs 

Un equip de científics de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) han participat en un exercici de llançament i seguiment a l’estret de Gibraltar de 34 boies de deriva, el nombre més gran que s’ha utilitzat mai en un exercici d’aquestes característiques en aigües espanyoles. L’objectiu de la campanya oceanogràfica ha consistit a augmentar el coneixement sobre la dinàmica d’aquestes aigües, així com la posada a prova de les capacitats existents de predicció de trajectòries d’hidrocarburs, objectes o persones a la deriva a la zona de l’estret de Gibraltar.

L’exercici, coordinat per Puertos del Estado, s’emmarca en les activitats del projecte MEDESS-4MS del Programa MED de la Unió Europea, dedicat a la prevenció de riscs i l’enfortiment de la seguretat marítima amb relació als vessaments d’hidrocarburs a la Mediterrània. L’objectiu és construir una eina operacional que integri els diferents models de predicció de vessaments i les bases de dades oceanometeorològiques operacionals existents.

En l’exercici hi participen quatre embarcacions, tres unitats de Salvament Marítim (SASEMAR) i una embarcació proporcionada per l’Autoritat Portuària de la Badia d’Algesires. Els equips oceanogràfics són aportats per l’IMEDEA (CSIC-UIB), l’ICM (CSIC) i per Puertos del Estado.

Els investigadors del CSIC Emilio García-Ladona, de l’ICM (CSIC), i Jano Orfila, de l’IMEDEA (CSIC-UIB), expliquen que per monitoritzar la trajectòria de les diferents boies llançades i integrar les dades mesurades amb la resta d’informació oceanometeorològica existent, s’ha establert una unitat de seguiment de l’exercici. Aquesta, amb base durant l’exercici a l’Autoritat Portuària de la Badia d’Algesires, està integrada per experts de les diferents institucions participants i connectada amb científics de diferents centres i universitats. A part de gestionar la informació i les observacions en temps real, s’han realitzat simulacions numèriques amb models de vessaments d’hidrocarburs. Per això, s’ha utilitzat informació ja existent, com la procedent del radar-HF i dels sistemes de mesura i predicció locals desplegats en el projecte SAMPA de Puertos del Estado i l’Autoritat Portuària de la Badia d’Algesires.

Projecte MEDESS-4MS

El projecte, que s’emmarca en el Programa de cooperació territorial de la Unió Europea MED, millorarà la competitivitat i la cohesió territorial de les regions mediterrànies d’acord amb una lògica de desenvolupament sostenible. El servei MEDESS-4MS, integrant informació en temps real, proporcionarà una eina de gran valor per a la detecció precoç i el control eficaç de les crisis relatives als vessaments d’hidrocarburs a la Mediterrània i les marees negres que se’n derivin.

Els països beneficiaris del servei MEDESS-4MS són Xipre, Grècia, Montenegro, Itàlia, Malta, França i Espanya. Des d’una perspectiva exclusivament espanyola, en el projecte MEDESS-4MS hi col·laboraben l’IMEDEA (CSIC-UIB), l’ICM (CSIC), Puertos del Estado, INNOVAMAR i l’APBA.

Estret de Gibraltar, nucli del trànsit marítim de la Mediterrània

L’estret de Gibraltar és una de les zones del món amb un tràfic d’embarcacions més gran del món –més de 100.000 anualment– i un punt calent quant al nombre d’operacions de recerca i salvament a la mar.

Cal destacar que a la zona s’hi troba el port de la badia d’Algesires, el que té més activitat de la Mediterrània i que registrà un trànsit de 91,1 milions de tones de mercaderies i 4,35 milions de contenidors l’any 2013. D’altra banda, a causa de la densitat del trànsit marítim que presenta la zona (amb la presència d’altres quatre ports amb alta activitat, com són Tarifa, Ceuta, Tànger Med i Tànger Ciutat; i pas obligat de la majoria de les rutes marítimes), aquestes aigües estan exposades a hipotètics vessaments d’hidrocarburs. Cal afegir també que és una àrea d’alt valor mediambiental que inclou una important extensió de zones protegides.

Per acabar, l’Estret és una regió d’alt interès per la seva singularitat oceanogràfica, ja que s’hi produeixen els intercanvis d’aigua entre la conca mediterrània i la conca atlàntica, i s’hi generen velocitats de corrent extremadament altes.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB) / ICM (CSIC) i Puertos del Estado 

Documents relacionats

Data de publicació: 12/09/2014