Una investigació de la UIB estudia els efectes de la pandèmia en la seguretat alimentària d’usuaris de Mallorca Sense Fam i impulsa tallers per millorar la seva alimentació
Malnutrició, obesitat, sobrepès i malalties relacionades amb la síndrome pedagògica. Aquests són alguns dels aspectes que ha detectat el Grup de Recerca Evidències d’Estil de Vida i Salut de la UIB, al qual hi pertany l’investigador Miquel Bennàssar Veny, professor del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia, en un estudi sobre la seguretat alimentària de persones en situació de vulnerabilitat durant la COVID-19.
La investigació ha avaluat, a més, els hàbits alimentaris i el perfil econòmic, social i cultural d’aquest col·lectiu. El projecte ha comptat amb la participació de més de 400 persones beneficiàries de Mallorca Sense Fam, una entitat que treballa per pal·liar la fam de la societat mallorquina.
Els resultats
Pel que fa als hàbits alimentaris, la investigació detecta malnutrició entre la mostra estudiada. Els resultats destaquen un consum molt baix de verdura, fruita i peix, però una ingesta elevada de carn i carn processada. El 62% dels usuaris enquestats presenten sobrepès o obesitat, i el 40% declara que té alguna malaltia. En aquests casos, predominen les malalties relacionades amb la síndrome metabòlica, com la hipertensió arterial, la diabetis i altres afectacions cardiovasculars.
A més, com a conseqüència de la pandèmia i la minva d’ingressos econòmics, el tipus i quantitat d’aliments consumits s’han vist modificats. En aquest sentit, es mostren restriccions en l’ús del menjar com a gratificació, un fet que afecta l’estat d’ànim de manera negativa. Amb tot, s’ha detectat que el 70% dels enquestats mostra un grau de satisfacció alt o molt alt amb la bossa de productes que Mallorca Sense Fam entrega a les famílies.
El 62% de la mostra són persones de Sud-amèrica, i el 85% es troben en situació de desocupació. En clau de gènere, l’estudi destaca que, en el 68% de les famílies, les dones són les que acudeixen a fer la recollida d’aliments.
Tallers per millorar l’alimentació
Finalment, la investigació recull que un 64% de les persones enquestades consideren que seria útil rebre algun tipus de formació per millorar la seva alimentació. Per això, s’ha treballat de forma conjunta amb l’entitat Justícia Alimentària i s’han ofert tallers a les persones beneficiàries per empoderar aquest col·lectiu en matèria d’alimentació saludable i sostenible, amb la pretensió de contribuir en la millora de la salut i la qualitat de vida.
Aquest projecte forma part de les 11 investigacions que han finançat l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (ODCS) de la UIB i la Conselleria d’Afers Socials i Esport en el marc de les convocatòries I i II de recerca d'impacte social aplicada al desenvolupament humà sostenible en el context de la COVID-19.
Fitxa del projecte
- Títol: «Seguretat alimentària en població vulnerable demandant d’ajuda alimentària durant la pandèmia de la COVID-19».
- Investigador: Dr. Miquel Bennàssar Veny.
- Facultat: Infermeria i Fisioteràpia, UIB. Grup de recerca Evidències d’Estil de Vida i Salut.
- Col·laboració: Mallorca Sense Fam i Justícia Alimentària (Illes Balears).
- Finançament: 10.700 €.
Data de l'esdeveniment: 19/07/2022
Data de publicació: 19/07/2022