BioLitoral, un projecte de recerca sobre la biologia de la conservació de plantes singulars del litoral de les illes Balears

La Universitat de les Illes Balears, l’IMEDEA (CSIC-UIB) i el Real Jardín Botánico de Madrid treballen per generar coneixement que ajudarà a millorar la gestió d’espècies amenaçades 

Els hàbitats litorals de les illes Balears són rics en flora endèmica i, alhora, són especialment vulnerables per la pressió antròpica a la qual estan sotmesos. L’objectiu principal del projecte «Biodiversidad y conservación de especies vegetales singulares de las Islas Baleares en hábitats litorales (BioLitoral)» és estudiar la biologia de la conservació de dues espècies vegetals amenaçades de les illes Balears, i la biodiversitat de la flora i dels pol·linitzadors dels hàbitats litorals on habiten.

Les dues espècies objecte d’estudi són: Diplotaxis ibicensis, una espècie d’interès comunitari catalogada en règim de protecció especial, amb poblacions disperses a Mallorca, les illes i illots de les Pitiüses i a la costa alacantina, i Silene migjornesis, un endemisme de Mallorca conegut en una sola localitat, als sistemes dunars del sud de l’illa, i catalogat com a vulnerable d’acord amb els criteris de la UICN.

Més concretament, aquest projecte pretén estudiar: i) el sistema de creuament, els agents pol·linitzadors i el seu paper en la xarxa de pol·linització al nivell de comunitat, ii) els requeriments òptims de la germinació de les llavors i la tolerància a la salinitat, iii) la dinàmica poblacional i el paper del banc de llavors del sòl, i iv) la diferenciació i diversitat genètica de les poblacions.

El projecte, iniciat el passat mes de maig i amb una durada de 27 mesos, implica la realització de treballs de camp, així com experimentació al camp experimental de la UIB i experiments de laboratori.

Conèixer els diferents aspectes de la biologia reproductiva permet detectar els punts febles del cicle reproductiu i orientar una correcta gestió, mentre que conèixer les tendències demogràfiques i nivells de diversitat genètica dona informació sobre l’estat de conservació i prioritats de gestió. Per tot això, els resultats del projecte BioLitoral seran rellevants no només en l’àmbit científic sinó també per a la gestió i conservació d’ambdues espècies.

El projecte és liderat per la doctora Joana Cursach, professora del Departament de Biologia de la UIB i membre del grup de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies (PLANTMED), i compta amb la participació del doctor Llorenç Gil i el doctor Samuel Pinya, professors del Departament de Biologia de la UIB, la doctora Amparo Lázaro, professora del Departament de Biologia de la UIB i investigadora de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC), i el doctor Pablo Vargas, investigador científic del Real Jardín Botánico de Madrid (RJB-CSIC). A més, l’execució del projecte compta amb el suport de dos tècnics contractats, el senyor Marcello Cerrato i la senyora Lucía Bezares, i amb la col·laboració d’estudiants de màster i doctorat.

Aquest projecte rep el suport de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a través de la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital i la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació per mitjà dels plans complementaris del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR-C17-I1), i de la Unió Europea —Next Generation UE. 

.

Data de publicació: 09/11/2023