Un estudi de María Ángeles Longás Lacasa investiga els bibliotecaris de la Universitat de Mallorca entre 1770 i 1808
Amb l'expulsió dels jesuïtes, l'any 1767, la Universitat de Mallorca va aconseguir que l'any 1770 li fossin cedides les biblioteques que la Companyia de Jesús havia format als seus col·legis de Monti-sion i de Sant Martí, a Palma, i de Sant Ignasi, a Pollença. Ara, la doctora Maria Ángeles Longás Lacasa, del Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears, ha investigat qui eren els bibliotecaris que varen estar al càrrec d'aquesta biblioteca universitària pública des de la seva creació i fins a 1808.
El treball, que s'ha publicat recentment a la Revista General de Información y Documentación, ha partit de la consulta de documentació conservada a l'Arxiu del Regne de Mallorca, l'Arxiu Històric de la UIB i la Biblioteca Pública Can Sales, a Palma, i a l'Arxiu Històric Nacional i l'Arxiu de la Reial Acadèmia de la Història, a Madrid.
Fruit del seu treball de recerca, la investigadora conclou que les persones que varen sol·licitat ocupar el càrrec de bibliotecari de la Universitat de Mallorca procedien de capes socials reconegudes i considerades, i que la professió de bibliotecari gaudia de prestigi i reputació social a la Mallorca de la segona meitat del segle XVIII. Malgrat això, circumstàncies diverses varen fer que aquest càrrec recaigués en aquest període en un llicenciat en Dret sense vocació i en un llibreter amb vocació, però amb formació escassa.
Referència bibliogràfica
- Longás Lacasa, M. Á. (2016). «Situación de la profesión de bibliotecario público en la Universidad de Mallorca», a Revista General de Información y Documentación, 26 (1), 81-102.
Notícia relacionada
Data de publicació: 16/12/2016