Belén Bermejo i Carlos Juiz guanyen el I Concurs de Divulgació Científica de la UIB

El treball «¿Somos e-pócritas? (del cambio climático)» alerta sobre la necessitat d’atendre la contaminació provocada per l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació 

El I Concurs de Divulgació Científica de la Universitat de les Illes Balears ja té guanyadors. L'article «¿Somos e-pócritas? (del cambio climático)», presentat pel  doctor Carlos Juiz i la senyora Belén Bermejo, ha estat l'escollit pel jurat d'aquest concurs entre els 24 treballs que optaven al premi de 1.000 euros.

El nom dels guanyadors s'ha donat a conèixer en el transcurs de l'acte de lliurament del premi, que ha tingut lloc el dimarts 25 de febrer al Centre d'Innovació Ca ses Llúcies, al campus universitari. Hi han intervingut el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals, doctor Jordi Llabrés, i el director d'IB3 Televisió, Joan Carles Martorell. També hi han assistit el president del Consell Social de la UIB, senyor Bartomeu Llinàs; el vicerector d'Investigació i Internacionalització, doctor Enrique García Riaza; i la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, doctora Joana M. Seguí.

L'article guanyador

El treball planteja la problemàtica de les emissions de CO2 causades per les tecnologies de la informació i les comunicacions. Els autors destaquen la necessitat d'atendre el repte que suposa la contaminació provocada per l'ús de dispositius electrònics i les infraestructures que els donen suport, entre les quals hi ha els servidors.

El jurat ha valorat l’originalitat de la proposta, el llenguatge utilitzat i la feina d’investigació que sustenta el text guanyador. A més, també ha destacat la gran qualitat dels treballs presentats a aquesta primera edició, que responen molt bé a l’objectiu de promoure l'accés de la societat a la recerca que es fa a la Universitat de les Illes Balears. 

Els autors

Els autors de l'article premiat són el doctor Carlos Juiz, catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia dels Computadors i investigador principal del grup de recerca en Arquitectura i Comportament de Sistemes Informàtics i de Comunicacions (ACSIC), i la senyora Belén Bermejo, professora associada del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica i investigadora del grup ACSIC.

El concurs

El Vicerectorat d’Innovació i Relacions Institucionals, amb el suport de la Càtedra Santander UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement, ha convocat el I Concurs de Divulgació Científica, adreçat als investigadors de la Universitat de les Illes Balears per a la redacció d’articles de divulgació de l’activitat científica i la recerca que es desenvolupa en aquesta universitat. El concurs pretén estimular l’interès del personal docent i investigador i també dels estudiants per les tasques de divulgació, que ha esdevingut una eina estratègica de la societat del coneixement.

Els participants

A la primera edició del concurs s'hi han presentat 24 treballs de 56 autors. Per àmbits del coneixement, 5 dels treballs pertanyen a Biologia; 4, a Química; 3, a Física; 3, a Psicologia; 3, a Ciències Històriques i Teoria de les Arts; 2, a Ciències Matemàtiques i Informàtica; 2, a Filosofia i Treball Social; 1, a Geografia; i 1, a Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació.

El jurat

El jurat l'han integrat els periodistes Rafael Sarralde, director de The Conversation; Elena Soto, directora del suplement Baleópolis, del diari El Mundo - El Día de Baleares; Enric Culat, director del programa Balears fa Ciència, d'IB3 Ràdio; el tècnic de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, Andreu Perelló; la responsable de la secció de Comunicació Externa i Relació amb els Mitjans del Servei de Comunicació, Promoció i Imatge, Maria Bel Pocoví; el vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals, doctor Jordi Llabrés, i la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, doctora Joana M. Seguí. 

Notícies relacionades

Vídeo

Data de publicació: 25/02/2020