Balearicuni: un asteroide en honor de la Universitat de les Illes Balears

Una iniciativa de la Fundació Institut d’Astronomia i Astronàutica de Mallorca aconsegueix que la Unió Astronòmica Internacional posi el nom de la UIB a un asteroide que l’Observatori Astronòmic de Mallorca descobrí l’any 2006 

La Unió Astronòmica Internacional (IAU) ha posat el nom de 185101 Balearicuni a un asteroide en honor de la Universitat de les Illes Balears i per iniciativa de la Fundació Institut d’Astronomia i Astronàutica de Mallorca.

El 185101 Balearicuni fou descobert el 19 setembre de 2006 per l’Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) des dels seus telescopis robòtics a La Sagra (Granada) i rebé l’assignació provisional de 2006 SX19.

L’asteroide fa tres quilòmetres de diàmetre i es troba en el cinturó d’asteroides que hi ha entre les òrbites de Mart i Júpiter. S’ubica a una distància mitjana del Sol de 2,691 UA (unitats astronòmiques, que equivalen a la distància mitjana entre la Terra i el Sol). L’asteroide necessita 1.613 dies per completar l’òrbita al voltant del Sol. Enguany ha estat seguit per observatoris d’Arizona i Hawaii, als Estats Units.

Des del web del Minor Planet Center de l’IAU, es pot accedir a una simulació interactiva de l’òrbita de l’asteroide. Podeu fer-ho clicant en aquest enllaç. 

Data de publicació: 29/03/2022