El congrés internacional Astro-GR 2011 tindrà lloc del 5 al 9 de setembre i ha estat organitzat pel grup de Relativitat i Gravitació de la UIB
Inauguració
Dia: dilluns, 5 de setembre de 2011
Hora: 9 hores
Lloc: sala d'actes, Son Lledó,
campus universitari, Palma
La Universitat de les Illes Balears acull el congrés internacional Astro-GR 2011, que tindrà lloc del 5 al 9 de setembre de 2011. Aquesta trobada, que ha estat organitzada pel grup de Relativitat i Gravitació de la UIB, reunirà més de 80 científics d'arreu del món, entre els quals representants de l'Agència Espacial Europea (ESA). El tema central d'aquesta edició de l'Astro-GR serà l'impacte i el potencial científic de la nova missió espacial e-LISA.
La inaguració del congrés serà a càrrec de la Rectora de la UIB, doctora Montserrat Casas; el doctor Pau Amaro-Seoane, investigador de l'Institut Max Planck de Física Gravitatòria (Alemanya); i la doctora Alícia Sintes, professora del Departament de Física de la UIB.
Missió e-LISA
La missió espacial e-LISA té com a objectiu construir el primer observatori d'ones gravitatòries a l'espai. Aquest projecte va rebre inicialment el nom de LISA (Laser Interferometer Space Antenna) i havia de ser una missió conjunta entre l'ESA i la NASA. L'agència espacial nord-americana anuncià fa uns mesos la sortida del projecte per la impossibilitat de seguir-hi col·laborant en els termes de cofinançament acordats amb l'ESA. Per aquest motiu, l'ESA ha iniciat e-LISA, un procés de redisseny de la missió per fer-la compatible amb un pressupost únicament europeu. En aquest procés hi participen investigadors de la UIB.
Ones gravitatòries
L'objectiu principal d'Astro-GR 2011 és fomentar les col·laboracions entre físics de diferents disciplines per avançar en l'estudi de les ones gravitatòries. Per això, a la trobada hi participaran tant astrofísics com cosmòlegs i físics especialitzats en relativitat i anàlisi de dades.
Les ones gravitatòries són una conseqüència de la teoria de la relativitat d'Albert Einstein. Si bé se n'han observat evidències indirectes, encara no han estat detectades. S'espera que el seu descobriment obrirà una nova finestra a l'Univers, que permetria observar fenòmens que actualment no es poden observar, com el naixement dels forats negres.
El grup de Relativitat i Gravitació de la UIB és un dels grups pioners a l'Estat en l'estudi de les ones gravitatòries. Participa en projectes internacionals com LIGO, GEO600 i e-LISA, tres dels projectes internacionals més importants dedicats a la detecció de les ones gravitatòries. Té una àmplia experiència en l'anàlisi de dades i la simulació de fonts d'aquestes ones. El grup també està involucrat en els projectes Consolider-Ingenio CPAN (Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear) i MULTIDARK (Multimessenger Approach for Dark Matter Detection).
Data de l'esdeveniment: 05/09/2011
Data de publicació: 02/09/2011