Andreu Palou intervé en una taula d'experts sobre l'obesitat al Congrés dels Diputats

Ha participat com a expert en alimentació i polítiques europees en la jornada «L’obesitat: una prioritat política, sanitària i social», promoguda per l’Obesity Policies Engagement Network 

El doctor Andreu Palou, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears, ha participat en la jornada «L’obesitat: una prioritat política, sanitària i social», que ha tingut lloc el divendres 20 de maig al Congrés dels Diputats, a Madrid. La sessió ha reunit professionals sanitaris, persones amb obesitat i experts en polítiques sanitàries, i s’hi ha presentat el Decàleg de drets de les persones amb obesitat impulsat per Obesity Policies Engagement Network (OPEN), entitat impulsora de la jornada.

En el marc d’aquesta sessió, el doctor Andreu Palou ha intervingut en qualitat d’expert en alimentació i polítiques europees en una taula d’experts, en la qual ha destacat «la necessitat de reconèixer els drets de les persones que pateixen obesitat, i que comença per assumir el problema per totes les parts i afrontar-lo amb el compromís, separat de la disputa política, de posar en marxa un Pla nacional d’abordatge integral de l’obesitat». A més, ha assenyalat «la importància de l’alimentació i l’activitat física en la lluita contra l’obesitat, com a eines essencials per prevenir la malaltia i el manteniment del pes corporal, però que no són suficients per fer front a una obesitat ja establerta». Amb els coneixements actuals, «no es pot seguir culpant la persona obesa, imputant-li mandra o poca força de voluntat», ha assegurat el doctor Palou. També ha destacat les iniciatives europees sobre l’etiquetatge nutricional i els perfils nutricionals dels aliments, que continuarà amb la revisió del marc jurídic dels programes escolars de la Unió Europea per reorientar els ensenyaments cap a l’alimentació saludable i sostenible. «Juntament amb la prevenció, calen més eines per ajudar les persones amb obesitat», ha afirmat Palou.

El doctor Andreu Palou és un dels sis experts científics o mèdics membres d’OPEN Espanya. És catedràtic de Bioquímica i  Biologia Molecular i director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB. També és investigador del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBA).

La jornada l’ha promoguda Obesity Policies Engagement Network (OPEN), una iniciativa d'àmbit global que té com a objectiu millorar l'atenció a l'obesitat formada per una xarxa d'agrupacions nacionals de salut pública, representants de les persones que pateixen obesitat i de polítiques públiques i líders d'opinió de diferents parts del món especialitzats en el camp de l'obesitat. OPEN vol informar i ajudar els responsables polítics nacionals i administracions sanitàries per combatre l'epidèmia de l'obesitat a què ens enfrontam, compartir diverses perspectives sobre aquest desafiament comú, identificar solucions i col·laborar per abordar les barreres actuals per a una atenció eficaç de l’obesitat.

La problemàtica de l’obesitat

Actualment, l'obesitat es considera una crisi sanitària d'àmbit mundial i representa un dels principals problemes de salut pública, tant en entorns desenvolupats com en vies de desenvolupament. És una de les malalties més prevalents i infravalorades i menys diagnosticades i tractades de la història, segons la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat.

L'obesitat ha assolit proporcions epidèmiques a tot el món i cada any moren, com a mínim, 2,8 milions de persones a causa de l'obesitat o el sobrepès, d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut. Aquesta institució defineix l’obesitat com una acumulació anormal o excessiva de greix que presenta un risc per a la salut. Es caracteritza per un excés de teixit gras i es pot manifestar com un increment de l’índex de massa corporal, un augment del perímetre de cintura i/o l’augment del percentatge de teixit gras. L’obesitat és causada per la interacció dels factors ambientals i la predisposició genètica (sobre múltiples aspectes metabòlics que es van coneixent), la qual cosa condueix a un balanç energètic positiu en el qual el consum de combustible excedeix la despesa d’energia.

A Espanya, les xifres d’obesitat no només són importants en la població adulta, amb 8,4 milions de persones que la pateixen, sinó també en el cas de la població infantil i juvenil, amb 1’5 milions de casos (18,1 per cent). Cal afegir-hi que el 73 per cent dels adults amb obesitat no s’autopercep com a tal.

L’obesitat també és una càrrega econòmica important. Només per al Sistema Nacional de Salut ja suposa un sobrecost directe de 2.000 milions d’euros cada any, i s’estima que superi els 3.000 milions l’any 2030. A més, comporta un augment notable del consum de recursos i un descens de la productivitat laboral en 479.000 treballadors cada any.

Atesa la magnitud d’aquest problema de salut pública, els experts consideren que és el moment d’afrontar aquesta pandèmia silenciosa i que les institucions agafin les regnes.  «Tot això, en el marc d’un pla nacional que permeti identificar les millors solucions per eliminar totes les barreres actuals que impedeixen una atenció eficaç de l’obesitat», conclouen els experts.

Data de publicació: 20/05/2022