Aliatges amb memòria de forma a altes temperatures

L’article dels investigadors del grup de recerca en Física de Materials s’ha publicat a la revista Acta Materialia 

Els investigadors del grup de recerca en Física de Materials de la Universitat de les Illes Balears estudien les propietats de memòria de forma a altes temperatures d’un aliatge amb memòria de forma ferromagnètic de cobalt, níquel i gal·li en un article publicat recentment a la prestigiosa revista científica internacional Acta Materialia, que és la publicació de major índex d’impacte en el rànquing internacional de revistes d’investigació en l’àmbit de la metal·lúrgia física i l’enginyeria metal·lúrgica, segons Journal Citation Reports.

Aquest article és fruit de la col·laboració que, des de fa alguns anys, manté el grup de recerca de la UIB amb investigadors de la Universitat Estatal de Tomsk, de Rússia.

El material estudiat és un aliatge amb memòria de forma ferromagnètic de cobalt, níquel i gal·li. El treball no s’ha centrat en el magnetisme, sinó en les propietats de memòria de forma a altes temperatures, un camp en el qual hi ha grans expectatives d’aplicacions pràctiques en àmbits com la indústria aeronàutica o d’automoció.

Els investigadors de la UIB han estudiat l’efecte de precipitats nanomètrics sobre les propietats funcionals de memòria de forma i superelasticitat del material. La recerca ha obtingut millores considerables quan els precipitats estan orientats en una mateixa direcció cristal·logràfica. A més del caire pràctic, l’article també analitza aspectes més fonamentals, com la termodinàmica de la transició de fase responsable de la funcionalitat d’aquest tipus d’aliatges. El treball experimental combina assaigs mecànics amb observacions microestructurals mitjançant microscòpia electrònica de transmissió d’alta resolució.

 

Referència bibliogràfica:

I. V. Kireeva, C. Picornell, J. Pons, I. V. Kretinina, Yu. I. Chumlyakov, E. Cesari.  «Effect of oriented gamma precipitates on shape memory effect and superelasticity in Co-Ni-Ga single crystals». Acta Materialia,  68 (2014), 127–139. doi: 10.1016/j.actamat.2014.01.019 

Data de publicació: 15/04/2014