Al llarg de l'any 2018 s'ha localitzat un sol niu de vespa asiàtica

La col·laboració ciutadana és imprescindible per al control d’aquesta espècie invasora, i la tardor és un moment clau per detectar nous nius de vespes asiàtiques. La UE contribueix al projecte per a la detecció de la vespa asiàtica a les Illes Balears. 

La vespa asiàtica o Vespa velutina es va detectar per primera vegada a Mallorca l’any 2015, quan un apicultor va informar de la presència d’una vespa que no coneixia al seu apiari, ubicat a la vall de Sóller. Aquell any, amb molt d’esforç, se’n va retirar el primer niu. Des d’aleshores, l’espècie s’ha expandit per la serra de Tramuntana i ha afectat un total de deu municipis de l’illa. Entre 2015 i 2017 se n’han localitzat i retirat un total de trenta nius.

Segons Irene Garneria, tècnica de Protecció d’Espècies de la Conselleria, durant la primavera d’enguany s’ha dut a terme una campanya amb paranys molt intensiva, que ha comportat l’eliminació d’un total de nou reines fundadores amb la col·locació de 580 trampes, prioritzant la zona de Bunyola-Sóller-Deià i zona perimetral, segons la previsió d’expansió de l’espècie. Enguany només s’ha localitzat, fins ara, un niu de vespa asiàtica al nucli urbà de Sóller, i per aquest motiu el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, ha celebrat la bona notícia i també ha agraït la tasca duta a terme per tot l’equip de control de la vespa invasora, ja que, segons ell, «els mètodes emprats a l’hora de fer les captures han fet mal a l’espècie, tot i que encara no es pugui declarar com a erradicada». 

Durant els mesos de tardor (de setembre a novembre) és quan la vespa asiàtica es troba en el punt àlgid de desenvolupament. És quan més vespes hi ha cercant aliment i, per tant, són més fàcils de detectar. La doctora biòloga de la UIB Mar Leza ha explicat que vivim uns moments clau i que «no es pot baixar la guàrdia, a més de seguir fent feina per perseguir-ne l’erradicació». De fet, Leza ha explicat que cada niu pot arribar a acollir 8.000 individus, i que cada exemplar pot caçar una mitjana d’unes 25 abelles; en els mesos de major pressió de caça, potencialment podrien caçar 12 milions d’abelles, que suposarien unes 3.000 caseres. És per això que la doctora ha destacat la importància d’aquest control i ha assenyalat que la campanya de captures és vital per conservar l’apicultura sostenible de les Illes i els ecosistemes en general. 

Un cartell de les vespes de les illes Balears

D’altra banda, s’ha editat un cartell que recull gran part de les espècies de vespes de les illes Balears. L’il·lustrador Xavier Canyelles és l’autor dels dibuixos, on es pot veure les diferents famílies d’aquest insecte, entre les quals també ja hi ha representada la invasora vespa asiàtica. Aquestes il·lustracions ajuden a identificar i conèixer de prop aquesta espècie i, segons la professora d’investigació de l’IMEDEA (CSIC-UIB) Anna Traveset, el que es pretén és que «ajudi que la ciutadania no tingui un mal concepte de les vespes, ja que, a més de complir una funció pol·linitzadora important, també ajuden a un control biològic natural». 

Des de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i la UIB, es fa una crida a la ciutadania perquè informi de qualsevol detecció d’aquesta espècie. La col·laboració ciutadana ha estat clau des del primer moment, atès que bona part dels nius s’han pogut detectar gràcies a avisos d’apicultors i particulars.

Es pot contactar amb el Servei de Protecció d’Espècies per correu electrònic, a l’adreça <especies@dgcapea.caib.es>, per telèfon, al 971 78 49 56, i per WhatsApp, al 606 87 52 44. També es pot descarregar l’aplicació mòbil Vespapp®. 

La Unió Europea ha finançat amb fons FEDER aquest projecte en el marc del PO FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

Data de publicació: 05/10/2018