La Universitat de les Illes Balears i l'Ajuntament de Palma reuneixen els professionals i tècnics del sector d'atenció a les persones grans per donar-los a conèixer els darrers avenços en la recerca sobre l'envelliment saludable
Inauguració
Dia: dijous, 12 de març de 2020
Hora: 9 hores
Lloc: Aula Magna, edifici Guillem Cifre de Colonya, campus universitari, Palma
El Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears i l'Ajuntament de Palma organitzen la I Jornada sobre Envelliment Actiu i Dolor, que tindrà lloc el 12 de març de 2020 al campus universitari.
Aquesta jornada pretén difondre els últims avenços en la recerca sobre l'envelliment saludable. Els investigadors que hi participaran com a ponents incidiran en els efectes que tenen l'exercici físic, el treball cognitiu i el dolor en la capacitat funcional de les persones grans.
A més, volen donar a conèixer les principals accions destinades a fomentar l'envelliment actiu a la nostra comunitat, amb l'objectiu de crear sinergies entre els professionals del sector que permetin traslladar la recerca científica sobre l'envelliment a l'àmbit clínic i aplicat.
A la inauguració, hi intervindran el batlle de Palma, senyor José Hila; la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, doctora Joana Maria Seguí; i la presidenta del comitè organitzador de la jornada, doctora Ana María González. A l’acte de cloenda també hi participarà la regidora de Sanitat i Consum, la senyora Elena Navarro Duch.
Projectes ACTIVA'T i AGEPAIN
Aquesta jornada neix de la fusió entre la recerca desenvolupada i els projectes AGEPAIN (estudi dels circuits neurals del dolor i la seva reorganització en l'envelliment), del grup de recerca en Neurociència Cognitivoafectiva i Psicologia Clínica (CANCLIP) de la UIB, i del projecte ACTIVA'T, de l'Ajuntament de Palma, dut a terme en el marc de l'Estratègia de promoció de la salut i prevenció, del Sistema Nacional de Salut.
ACTIVA'T és un referent en la fusió entre la recerca científica i la seva aplicació pràctica a la nostra comunitat. Està basat en un programa d'entrenament físic multicomponent, avalat per l'Organització Mundial de la Salut. Aquest programa consta de 24 sessions d’exercici grupal (repartides en 12 setmanes), durant les quals es practiquen exercicis per treballar la força muscular, la flexibilitat, l'equilibri i la resistència aeròbica. El programa, coordinat per l’Ajuntament de Palma i la UIB, ja l’han aplicat a dues barriades de Palma (Son Dameto i el Viver) i ha tingut molt bona acceptació per part de la gent gran. Així, amb el lema ACTIVA'T, s’ha creat un projecte que vol aprofitar el teixit i els recursos socials existents (centres socials, associacions de veïns i centre Amics de la Gent Gran) per convertir un punt de trobada comunitari en el lloc on professionals i tècnics uneixin esforços per provocar canvis en la salut física, funcional i social de la gent gran.
Per part seva, el projecte de recerca AGEPAIN (estudi dels circuits neurals del dolor i la seva reorganització en l'envelliment) investiga els canvis psicofisiològics produïts per l'envelliment en el sistema nociceptiu i en la seva modulació en adults grans saludables. Els resultats d'aquesta recerca contribuiran al desenvolupament de teràpies psicològiques i mèdiques més eficaces (i individualitzades) per a la població de gent gran.
El dolor en l'envelliment
L'envelliment de la població és un hàndicap per als serveis sanitaris. La prevalença del dolor i el dolor crònic augmenten a mesura que avança l'edat, i arriba a més del 50 per cent de les persones grans i a més del 80 per cent de les qui viuen en residències.
El dolor és un dels símptomes que té més repercussió en la capacitat funcional dels individus, ja que els impedeix de desenvolupar les activitats de la vida diària amb normalitat. A més, és un dels motius principals de demanda d'assistència mèdica. Assegurar un diagnòstic i tractament del dolor correctes és, per tant, un requisit clau per garantir un envelliment actiu i funcional de la població. No obstant això, la creació de serveis assistencials i sanitaris adaptats a les persones grans ha d'anar acompanyada de recerca centrada en aquesta població.
Notícies relacionades
Data de l'esdeveniment: 02/03/2020
Data de publicació: 03/03/2020