Acte d'investidura del senyor Carlos Fuentes Macías com a doctor honoris causa de la UIB, a títol pòstum

La cerimònia tindrà lloc el dia 12 de setembre de 2014, en el marc de les Converses Literàries de Formentor 2014

Plantada d’arbre

Dia: divendres, 12 de setembre de 2014
Hora: 17 hores
Lloc: jardins de Son Lledó, campus universitari

A les 17 hores, la senyora Sílvia Lemus, vídua del senyor Carlos Fuentes, plantarà un taronger als jardins de Son Lledó.

Acte d’investidura

Dia: divendres, 12 de setembre de 2014
Hora: 20 hores
Lloc: Hotel Formentor, Formentor

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears de 14 de maig de 2012 va nomenar doctor honoris causa el senyor Carlos Fuentes Macías, a proposta del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica. El senyor Fuentes va morir a Mèxic un dia després, el dia 15 de maig de 2012. La UIB l’investirà doctor honoris causa a títol pòstum en el marc de les Converses Literàries de Formentor, amb la presència de la seva esposa, la senyora Silvia Lemus.

Protocol de l’acte:

 • Arribada de la processó acadèmica als jardins de l’Hotel Formentor
 • El Rector obre l’acte
 • Lectura del nomenament a càrrec del Secretari General de la UIB, el doctor Pedro Grimalt
 • Defensa dels mèrits del doctor a càrrec de la doctora Maria Payeras, professora de Literatura Espanyola de la UIB
 • Investidura del senyor Carlos Fuentes, a títol pòstum
 • Paraules de la senyora Silvia Lemus, vídua del doctor Carlos Fuentes
 • Paraules del senyor Ignacio Polanco, president de la Fundación Santillana
 • Paraules del Rector de la Universitat de les Illes Balears
 • Cloenda de l’acte amb la interpretació de l’himne universitari, «Gaudeamus Igitur»
 • La Coral Universitat de les Illes Balears, dirigida per Joan Company, interpretarà «Aubada», de Miquel Tortell, per inaugurar la VII edició de les Converses Literàries de Formentor, 2014, organitzades per l’Institut d’Estudis Baleàrics, l’Hotel Formentor i la Fundación Santillana.
 • Final de l’acte

Títol de Doctor Honoris Causa

La UIB pot concedir el títol de doctor honoris causa a persones rellevants i que destaquin en el camp de la recerca o la docència, en el conreu de les arts i de les lletres, o bé d'aquelles activitats que tinguin una repercussió notòria i important des del punt de vista universitari en els terrenys acadèmic, científic, artístic o cultural, tecnològic i social. És un mèrit preferent haver estat relacionat amb la UIB, amb la comunitat autònoma de les Illes Balears o amb la cultura pròpia d'aquesta.

Carlos Fuentes va néixer a Panamà. Arribà a Mèxic a 16 anys i estudià Dret a la Universitat Autònoma de Mèxic i Economia a l’Institut d’Alts Estudis Internacionals de Ginebra. Té una obra literària extensa i molt premiada. Ha escrit novel·la, relats i contes, assaig i teatre.

Ha rebut premis i reconeixements com el Premio Internacional Alfonso Reyes (1979), el Premio Nacional de Literatura de Mèxic (1984), el premi Cervantes (1987), el Premio Internacional Menéndez Pelayo (1992), el premi Príncipe de Asturias (1994), el Premio de la Real Academia Española de creació literària (2004), el Premio Internacional Don Quijote de la Mancha (2008), la Gran Creu de l’Orde d’Isabel la Catòlica (2009) i el premi Formentor de les Lletres en reconeixement a tota la seva obra (2011), entre d’altres.

És doctor honoris causa per les universitats Veracruzana, Autònoma de Sinaloa, de Quintana Roo, de Veracruz i de Puerto Rico. 

És membre honorari de l’Academia Mexicana de la Lengua

Vídeo

Notícies relacionades

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 12/09/2014

Data de publicació: 29/07/2014