Acte de suport a la proposta per donar el nom d'una rondalla a un sistema solar

La UIB s’ha adherit al projecte Es Nostro Cel per demanar a la Unió Astronòmica Internacional que l’estel WASP-166 i l’exoplaneta WASP-166b rebin el nom de Filet d’Or i Catalineta, protagonistes de la rondalla tradicional  

Dia: dijous, 12 de gener de 2023
Hora: 12.30 hores
Lloc: auditori del Centre de Cultura de la Fundació Sa Nostra, c/ de la Concepció, 12, Palma 

La Universitat de les Illes Balears, mitjançant la Unitat de Divulgació i Cultura Científica, organitza un acte de suport a la proposta del projecte Es Nostro Cel, per demanar a la Unió Astronòmica Internacional que l’estel WASP-166 i l’exoplaneta WASP-166b rebin el nom de Filet d’Or i Catalineta, protagonistes de la rondalla tradicional Na Filet d’Or.

L’acte tindrà lloc el dijous, 12 de gener, a les 12.30 hores, a l’auditori del Centre de Cultura de la Fundació Sa Nostra, a Palma. En el transcurs de l’acte es presentarà el projecte, a càrrec del doctor Sebastià Barceló, exalumne de Física de la UIB i, actualment, investigador postdoctoral a la Universitat de Granada. També es recitarà un extracte de la rondalla Na Filet d’Or.

L’acte comptarà, a més, amb una taula rodona amb representants d’entitats astronòmiques i culturals de les Illes Balears. Per acabar, es farà un reconeixement als alumnes de 4t d’ESO del centre Bisbe Verger de Santanyí (Mallorca), que són els autors de la proposta per donar el nom de la rondalla Na Filet d’Or a un sistema solar format per un estel i el seu exoplaneta. 

La proposta de Filet d’Or i Catalineta es va triar el passat 18 de novembre entre les set presentades per diferents grups d'alumnes del centre Bisbe Verger, en un acte que va tenir lloc al teatre de Santanyí. La validesa va ser ratificada per un comitè integrat per investigadors de diverses universitats, entre els quals hi ha el doctor Sebastià Barceló, el doctor Ramon Oliver, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la UIB i investigador de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3), a més de diversos investigadors formats a la UIB. La proposta s’ha fet en el marc del projecte Es Nostro Cel, que vol incloure la cultura de les Illes Balears en els noms oficials de la volta celeste, i es presentarà els propers dies a la convocatòria NameExoWorlds 2022 de la Unió Astronòmica Internacional. 

La proposta compta amb l’aval de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) i amb l’adhesió de la Universitat de les Illes Balears.

El termini de recollida d'adhesions individuals, que es poden fer mitjançant aquest formulari en línia, encara és obert.

Notícia relacionada

Data de l'esdeveniment: 12/01/2023

Data de publicació: 10/01/2023