Acord per transformar una destinació turística en intel·ligent

El Consorci de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han signat un conveni de col·laboració per aprofundir en el coneixement del sector turístic i l’ús que es fa de la tecnologia digital a la destinació. La UIB establirà una metodologia pionera a les Illes Balears per mesurar el nivell d’immersió digital a la zona turística de la badia de Cala Millor.

«Les persones que ens visiten són persones digitals i quan ens visiten no volen perdre la connectivitat que tenen al país d’origen, per això és molt important treure conclusions útils», segons va dir el rector de la UIB, Llorenç Huguet, que ha posat de manifest la necessitat d’apostar per un distintiu semblant a la «Q» de qualitat i que identifiqui una destinació intel·ligent.

La presidenta del Consorci de Turisme, Natalia Troya, i el vicepresident Mateu Puigròs han signat el conveni amb el rector de la UIB, Llorenç Huguet, i el coordinador del grup de Smart Destination, Bartomeu Alorda. A la signatura també hi han estat presents els regidors de Turisme de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar, Marga Vives i Colau Bordal, a més del vicerector d’Innovació i Transferència de la UIB, Jordi Llabrés, i del professor d’Economia Vicente Ramos.

Bartomeu Alorda, també professor de la UIB i que coordina el projecte, ha recordat que aquest és un projecte pioner a les Illes Balears, perquè fins ara no s’havien catalogat infraestructures de telecomunicacions d’àmbit turístic.

«Una vegada hàgim mesurat aquestes infraestructures, podrem mesurar, encara que sigui de forma aproximada, la repercussió i viabilitat que poden tenir projectes digitals utilitzant dispositius intel·ligents a la nostra destinació turística», ha explicat el gerent del Consorci, José Marcial Rodríguez. Alorda també ha constatat que, en una segona fase, s’establiran recomanacions per millorar la connectivitat.

«Hem de disposar d’una fotografia de les infraestructures digitals existents a tot el territori, tant a la zona rural com a la zona costanera i de població. Els turistes del futur són nadius digitals i, per tant, és fonamental conèixer la salut de les infraestructures per poder-les millorar», assenyala el batlle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs.

El projecte compta amb dues vessants molt ben diferenciades. D’una banda, la UIB crearà una base de dades inicial mitjançant la utilització conjunta de mètodes digitals de captura sobre el territori. Això li permetrà realitzar un índex SmartAdapt del territori, és a dir, una base de dades que recopilarà i geolocalitzarà el desplegament d’infraestructures TIC en el territori.

La segona vessant «permetrà emmagatzemar dades referents a la destinació i posteriorment analitzar-les i treure’n conclusions que ens permetin millorar la gestió pública i privada», ha explicat la regidora de Turisme de Son Servera, Marga Vives.

«La col·laboració amb la UIB també ens permetrà accedir a projectes europeus en el marc de les destinacions intel·ligents», ha assenyalat el regidor de Turisme de Sant Llorenç, Colau Bordal. 

Data de publicació: 13/09/2016