7 d'octubre, Dia de les Universitats Saludables

La UIB organitza un programa d’activitats per promoure hàbits saludables entre la comunitat universitària 

La Universitat de les Illes Balears participa, des de fa sis anys, en el Dia de les Universitats Saludables, iniciativa de la Xarxa Espanyola d’Universitats Promotores de la Salut (REUPS) amb la qual vol mostrar la feina que fan conjuntament les universitats que en formen part.

En el marc d’aquesta campanya, ha organitzat les activitats següents:

 • Concurs a Instagram «M’agrada la fruita»
 • Joc Kahoot Saludable
 • Seminari en línia gratuït: «Sexconsulta: Un espai per compartir dubtes sobre sexualitat»
 • Seminari en línia gratuït: «Homes, dones i altres sexes consumeixen diferent? Algunes dades sobre gènere i substàncies psicoactives»
 • Pausa activa i saludable
 • Accés gratuït a CampusEsport
 • Segona edició de l’Urban Mobility Challenge a la UIB
 • Campanya #SenseFils
 • Berenar saludable
 • Exposició Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS
 • La REUPS es va constituir el 2008 i actualment és coordinada des de la Universitat de les Illes Balears. Està formada per cinquanta-sis universitats, dos ministeris (el de Sanitat i el d'Educació, Cultura i Esport), la Conferència de Rectors (CRUE) i nou estructures de salut pública de les comunitats autònomes.

La REUPS treballa per crear mediadors i agents actius de salut a les universitats que serveixin de model entre iguals i famílies. Les seves línies d'actuació comprenen: alimentació saludable, activitat física, salut emocional, educació afectivosexual, prevenció del VIH, addiccions amb substàncies, addiccions sense substàncies, seguretat vial i prevenció oncològica, entre d'altres. En aquest sentit, la REUPS ha elaborat dos documents de consens que la CRUE ha aprovat enguany: el Plec de prescripcions tècniques per a màquines de venda automàtica (vending) i restauració i la Declaració d'universitats com a centres promotors de salut. Així mateix, actualment, la xarxa treballa en la redacció d'un document de consens per prevenir addiccions comportamentals i el consum d'alcohol.

A més del compromís amb la promoció de la salut, la Xarxa treballa amb vista als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que recull l'Agenda 2030. Per això, és el segon any que llança una campanya d’informacions saludables associades als ODS. Té l’objectiu dissenyar i divulgar missatges de conscienciació sobre temes relacionats amb la salut, i, a partir de l’octubre, cada mes estarà liderada per una universitat saludable. La intenció és promocionar la salut en l'àmbit universitari i la societat en general, i la UIB té un compromís amb l’entorn i les persones que hi estudien i hi treballen.

El Dia de les Universitats Saludables va néixer per commemorar la Declaració de Pamplona, el 7 d'octubre de 2009, una data que la REUPS vol recordar celebrant, cada any i de manera conjunta, la festa dels hàbits saludables a les universitats. 

Data de l'esdeveniment: 07/10/2020

Data de publicació: 05/10/2020