68è Congrés de la Comissió Internacional per a l'Estudi de la Història de les Institucions Representatives i Parlamentàries

El congrés es farà a Palma del 6 al 9 de setembre de 2016

Inauguració
Dia: dimarts, 6 de setembre de 2016
Hora: 18 hores
Lloc: Parlament de les Illes Balears, c/ del Conqueridor, 11, Palma

Tindrà lloc la inauguració del 68è Congrés de la Comissió Internacional per a l'Estudi de la Història de les Institucions Representatives i Parlamentàries (ICHRPI). Hi intervindran la presidenta del Parlament de les Illes Balears, senyora Consuelo Huertas; el president de la ICHRPI, doctor Joseba Agirreazkuenaga; el director del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, doctor Sebastià Serra; i el rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet.

El president de la ICHRPI, doctor Joseba Agirreazkuenaga, serà l'encarregat d'impartir la conferència inaugural, amb el títol «80è Aniversari de la fundació de la ICHRPI, 1936-2016».

Congrés

Entre els dies 6 i 9 de setembre de 2016 tindrà lloc a Palma el 68è Congrés de la Comissió Internacional per a l’Estudi de la Història de les Institucions Representatives i Parlamentàries (ICHRPI). El Congrés es durà a terme al Parlament de les Illes Balears, a l’Arxiu del Regne de Mallorca, a la Fundación Bartolomé March i a la sala d’actes de l'edifici Sa Riera de la UIB, en sessions simultànies de matí i de capvespre.

Durant quatre dies, més d’un centenar d’investigadors d’universitats d’arreu del món (Espanya, Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Àustria, Hongria, Polònia, Romania, Croàcia, Xina, Brasil, Xile, Argentina, EUA...) presentaran les seves recerques sobre  temàtica parlamentària.

En aquesta ocasió la temàtica del Congrés gira entorn de la realitat política i institucional de bona part del món on hi ha parlaments d’estructura multinivell. Més enllà dels parlaments dels Estats, hi ha altres cambres legislatives subestatals als Estats descentralitzats i, en les darreres dècades, noves institucions legislatives (com el Parlament Europeu) o assemblees representatives d'entitats supranacionals (com l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa). Juntament amb aquest tema central es vol reflexionar sobre les formes de representació política, amb especial atenció a la representació parlamentària, al llarg de la història.

El Congrés també tractarà les fonts per a la història parlamentària, amb propostes d'historiadors, juristes, politòlegs, documentalistes i arxivers, que aportaran les seves reflexions sobre el tipus de fonts, com s'ordenen, la gestió de la informació i les possibles aplicacions per a futurs estudis parlamentaris.

Finalment, també s'oferirà un espai per a la reflexió comparativa dels estudiosos de les assemblees representatives de la Corona d'Aragó.

ICHRPI

La Comissió Internacional d’Història Parlamentària (International Comission for the History of Representative and Parlamentary Institutions, ICHRPI) és una comissió afiliada al Comitè Internacional de Ciències Històriques que fou fundada el 1936, i per tant, enguany compleix 80. El seu objectiu és la discussió i publicació de recerques sobre les institucions representatives i parlamentàries, en contraposició als corrents antiparlamentaris que es donaven a l’Europa d’entreguerres. Entre les activitats de la ICHRPI destaquen els congressos anuals, les sèries d’estudis i la publicació de la revista semestral Parliaments, Estates and Representation.  

El programa del Congrés inclou tot un conjunt d’activitats culturals com la visita al Parlament de les Illes Balears. També hi haurà una visita al Consell de Mallorca, amb la recepció del president del Consell, senyor Miquel Ensenyat Riutort; una visita al Consolat de Mar i la Llonja amb la recepció de la presidenta del Govern de les Illes Balears, senyora Francina Armengol Socías. Entre els actes culturals, es durà a terme una visita a l’Arxiu del Regne de Mallorca, a la Seu de Mallorca i a Es Baluard, Museu d’Art Modern i Contemporani.

Cloenda
Dia: divendres, 9 de setembre
Hora: 19.30 hores
Lloc: Es Baluard. Museu d'Art Modern i Contemporani

Tindrà lloc la cloenda del 68è Congrés de la ICHRPI. Hi intervindran el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, senyor Gabriel Barceló; el president de la ICHRPI, doctor Joseba Agirreazkuenaga; el director del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, doctor Sebastià Serra; i el rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet.

 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 06/09/2016

Data de publicació: 02/08/2016