4 d'octubre: La UIB se suma al Dia de les Universitats Saludables

La Universitat ha impulsat el repte d'aconseguir 5.000 donacions de sang a tot l'Estat en un sol dia 

Atenció als mitjans
Dia: dimecres 3 d’octubre de 2018
Hora: 10.30 hores
Lloc: Bus davant l’edifici Guillem Cifre de Colonya

El doctor Antoni Aguiló, vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, un representant de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) i un membre de l'Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible de la UIB (OUSIS) atendran els mitjans de comunicació.

4 d'octubre: Dia de les Universitats Saludables

La Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS) celebra per quart any consecutiu el Dia de les Universitats Saludables, una campanya que vol visibilitzar el treball que de forma conjunta realitzen els seus membres. La REUS, constituïda l'any 2008 i coordinada actualment des de la Universitat de les Illes Balears, està formada per 54 universitats, 2 ministeris (el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport), la conferència de rectors (CRUE) i nou estructures de salut pública de les comunitats autònomes. A més, la REUS no treballa de forma aïllada, de manera constant crea llaços amb altres xarxes; exemple d'això és la relació de sinergia que manté amb la Xarxa Iberoamericana d'Universitats Promotores de Salut (RIUPS) i la Xarxa Europea, compartint models d'actuació i polítiques d'intervenció.

L'objectiu de les universitats saludables se centra a incorporar i integrar la promoció de la salut en l'àmbit educatiu, creant entorns que serveixin d'exemple a la població universitària i, per tant, a la societat. El Dia de les Universitats Saludables va néixer amb l'objectiu de commemorar la Declaració de Pamplona, el 7 d'octubre de 2009, una data que la REUS pretén perpetuar fent visible, cada any, el treball que es realitza de forma conjunta des de les universitats en matèria de salut. De forma concreta, aquesta edició resulta d'especial rellevància, ja que coincideix amb el desè aniversari de la REUS i el I Congrés d'Universitats Promotores de Salut, que es durà a terme del 7 al 9 de novembre al campus de la Universitat de les Illes Balears.

Així doncs, entre les activitats programades per a aquest dia als campus universitaris trobam aquestes:

  • El repartiment de fruita de temporada.
  • La II edició del concurs El Repte de la Fruita, amb l’etiqueta #IIRetoFrutaREUS. Després de l'èxit aconseguit en la passada edició, la REUS vol seguir promovent el consum de fruita a la comunitat universitària. Aquest concurs, que consisteix a pujar fotos a la xarxa social Twitter durant el dia assenyalat menjant una peça de fruita, ha aconseguit consolidar-se en les universitats saludables guanyant adeptes; aquesta és una forma divertida d'instaurar un hàbit necessari en una alimentació saludable.
  • El #Reto5mil, un repte de donació de sang que neix amb l'objectiu d'augmentar el nombre de donants d'aquesta franja d'edat i de conscienciar la població de la necessitat de donar sang assíduament. Aquesta iniciativa ha aconseguit per primer cop agrupar més de vint universitats saludables de quinze comunitats autònomes per promocionar conjuntament la donació de sang entre els més joves.
  • A més de les activitats anteriors, cada universitat en durà a terme altres sota el prisma de promoció de la salut.

Cal assenyalar que la REUS treballa perquè les seves polítiques siguin sostenibles, d'acord amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que planteja l'Agenda 2030. Al nostre país, les universitats saludables són exemple de compromís amb el desenvolupament humà dels seus membres i la millora de la seva qualitat de vida. No hi ha dubte que a la Universitat es formen agents actius que serveixen de models saludables als seus iguals i famílies, a més d'actuar en els seus entorns laborals i altres contextos socials. D'aquesta manera, l'individu es converteix no només en responsable de la seva salut, també de la salut dels membres amb els quals es relaciona.

En aquest sentit, la REUS facilita als seus membres l'accés al coneixement en matèria d'universitats saludables gràcies als recursos que reuneix la seva pàgina web <unisaludables.es>. Aquesta política de treball en xarxa garanteix la sostenibilitat de les seves accions i el vincle constant dels seus membres, així com una millor qualitat en les intervencions saludables. 

Data de l'esdeveniment: 03/10/2018

Data de publicació: 02/10/2018