3.770 alumnes titulats consoliden l'Escola Politècnica Superior en el XXè aniversari

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de les illes Balears va néixer l’any 1999 com a resultat de la fusió de la Facultat d’Informàtica i l’Escola Universitària Politècnica (EUP). El nombre total d’alumnes que han acabat els seus estudis al llarg d’aquests vint anys de camí és de 3.770, un 20,9% dels quals són dones. El darrers cinc anys el percentatge de dones graduades a un dels estudis d’Enginyeria, Matemàtiques i Edificació ha disminuït un 5% respecte de la quinzena anterior, fet que es correspon amb el descens, els darrers anys, del nombre de dones que accedeixen als estudis d’Enginyeria.

Des del 1999, el curs acadèmic amb més alumnes de nou ingrés va ser el 2002-03, amb 599 alumnes nous. A partir d’aquell any, aquesta xifra va començar a abaixar fins arribar al curs 2015-16, amb 344 estudiants nous. A partir d’aquell moment, el nombre d’estudiants nous va començar a remuntar lentament i enguany superarà els 400 ingressos nous.

El nombre de professors que imparteixen alguna assignatura (o part d’una assignatura) s’ha mantingut pràcticament similar des de fa 15 anys i oscil·la entre 260 i 280 docents. El percentatge de professores en aquest col·lectiu és aproximadament d’un 25% i s’ha mantingut constant els darrers deu anys.

Actualment, l’EPS ofereix sis titulacions: el grau d’Edificació, el grau de Matemàtiques, el grau d’Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, el grau d’Enginyeria Informàtica, el Grau d’Enginyeria Telemàtica i el grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica. D’aquests, els tres darrers han estat certificats amb els segells europeus de qualitat per les agències d’acreditació d’enginyeria europees.

Vocació per la divulgació

L’Escola Politècnica Superior és un centre actiu en la difusió de la ciència i la tecnologia entre els joves, fet important per fomentar les vocacions. Aquests darrers anys i amb la col·laboració de més de vint empreses i organismes de les Illes Balears, l’EPS ha ofert concursos de robòtica (First Lego League), programació (Scratch Day), i ha fet prop de 200 actuacions cada any, entre tallers als centres de secundària o visites a la Universitat per fer experiments com «Fes la teva pròpia casa sostenible», «Fes que el vent treballi per a tu» o «Plantes in vitro».

També ha col·laborat amb l’organització de les Proves Cangur de matemàtiques o el programa ESTALMAT per desenvolupar el talent matemàtic. Aquest esforç comença a donar fruits i enguany, per primera vegada els darrers cinc anys, s’han exhaurit les places a pràcticament tots els estudis de l’Escola. 

D’altra banda, l’EPS manté relacions amb una gran quantitat d’empreses de les Illes Balears, sobretot del sector tecnològic. Prova d’això és que durant aquests vint anys els alumnes de l’Escola Politècnica Superior han fet pràctiques a més de 500 empreses i organismes de les Illes Balears. A més, aquests darrers anys ofereix un espai a les empreses (Som EPS) perquè puguin explicar als alumnes les darreres novetats en el seu camp de treball.

Acte del XXè aniversari de l’Escola Politècnica Superior

Ha tingut lloc l’acte de celebració del XXè aniversari de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UIB, a l’edifici Anselm Turmeda. Hi han assistit tots els directors que ha tingut aquests anys i també professors i estudiants.

L’acte ha començat a les 10.30 hores amb la taula rodona «20 anys d'història a través dels seus protagonistes», en què han participat tots els directors que ha tingut l'Escola Politècnica Superior des que va ser creada.

A continuació, hi ha hagut un tast de vi, organitzat pels professors d'Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, una taula rodona amb antics alumnes titulada «El meu pas per l'EPS. El començament d'una carrera professional d'èxit», i finalment, s’ha enterrat una càpsula del temps que inclou un element de cada titulació i que s’haurà de desenterrar d’aquí a vint anys. 

Data de l'esdeveniment: 18/09/2019

Data de publicació: 17/09/2019