El LINCC de la UIB participa en el consorci internacional que coordina la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la UE
22 illes europees han publicat avui les seves programacions per a la transició energètica, amb la qual cosa han fet una passa ferma envers la descarbonització dels seus sistemes energètics a partir d'un enfocament basat en gran mesura en la participació ciutadana. Hi ha set illes més que estan a punt de publicar els respectius plans.
Illa de Arousa, Eivissa i Menorca, a Espanya; l'arxipèlag Hvar (Croàcia), Brač (Croàcia), Capi Clear (Irlanda), Halki (Grècia), Kasos i Symi (Grècia), Korčula (Croàcia), Kökar (Finlàndia), Pantelleria (Itàlia), Ouessant, Molène i Île-de-Sein (França), i Eigg, Muck, Rum, Canna, Fair Isle, Foula i la península de Knoydart (Escòcia) han desenvolupat, els últims nou mesos, estratègies de descarbonització adaptades a les necessitats específiques i als recursos propis. La majoria d'aquestes illes formen part del grup d'illes pioneres que varen ser triades per la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la UE, de la Comissió Europea, al febrer de 2019.
En aquests moments, hi ha set illes més que són a la fase final d'elaboració de les seves estratègies de descarbonització, que haurien d'aprovar-se en un futur pròxim. Es tracta d'Açores (Portugal), Mallorca (Espanya), Marie-Galante (França), Belle-Île, Hoedic i Houat (França), i Creta (Grècia). Els seus fulls de ruta estaran disponibles a la pàgina web del secretariat tan aviat com estiguin enllestits.
La publicació dels fulls de ruta es produeix en el moment en què representants de les institucions de la UE i de les illes europees participen en el fòrum en línia de la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la UE per debatre sobre el futur de la comunitat d'illes de la UE.
La Comissària Europea d'Energia, Kedri Simon, ha afirmat que «aquests fulls de ruta per a la transició energètica posen de manifest un gran esforç i la fructífera col·laboració de les comunitats insulars, tant en l’àmbit local com en relació amb altres illes de la UE. Resulta inspirador veure com es pot avançar quan la gent s'apodera i rep suport per definir el seu propi futur. Volem continuar col·laborant amb les comunitats insulars de la UE per poder convertir el Green Deal Europeu en una realitat, tant a través d'aquesta iniciativa com mitjançant altres actuacions de la UE, per proporcionar suport a les iniciatives de transició impulsades des de l’àmbit local».
Els fulls de ruta per a la transició energètica han estat elaborats pels equips de transició de cada illa, amb el suport del Secretariat de la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la UE. Fa un any, sis illes pilot varen publicar els seus.
A propòsit de la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la UE
La Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la UE, que forma part del paquet Energia Neta per a tots els Europeus de la Comissió Europea, proporciona un marc de suport a llarg termini perquè les illes puguin generar la seva energia de manera sostenible i a baix cost. La iniciativa va ser llançada al maig de 2017 a Malta, quan la Comissió i 14 estats membre de la UE (Croàcia, Xipre, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Malta, Portugal, Espanya i Suècia) varen signar una declaració política sobre la descarbonització de les illes de la UE.
La UIB, a través del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC), participa en el consorci internacional que coordina el Secretariat de la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la Unió Europea.
A propòsit del Secretariat
El Secretariat de la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la UE proporciona suport a illes sobre com iniciar i avançar en la seva transició energètica a través d'una metodologia basada en la participació de tots els actors rellevants. El Secretariat també proporciona suport per a l'elaboració dels fulls de ruta de transició, així com assistència tècnica per al desenvolupament de projectes i plans de finançament. Finalment, el Secretariat secunda el desenvolupament de la comunitat d'illes de la UE.
Data de publicació: 28/10/2020