176 alumnes de secundària participen a la UIB en un congrés científic sobre ciència marina

Aquesta iniciativa de la Universitat de les Illes Balears i l’Institut Espanyol d’Oceanografia es farà el divendres, 10 de maig 

Un total de 176 alumnes de 13 centres de secundària de les Illes Balears participen en el III Congrés d’Estudiants SeCosta 2024, que es farà a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos del campus de la Universitat de les Illes Balears el divendres, 10 de maig.

El congrés científic és la culminació de la participació dels alumnes, durant el curs 2023-24, en la iniciativa de ciència ciutadana SeCosta, centrada en l’estudi i la divulgació del medi marí.

En el marc del congrés, els alumnes seran els encarregats de mostrar els resultats que han assolit amb la seva recerca a través de presentacions orals i d’una exposició de pòsters científics sobre els estudis següents:

  • «¿Qué tan mal le va al mar?», a càrrec dels alumnes de l’IES La Ribera.
  • «Tenim tots l’oportunitat de gaudir de la platja de Can Pere Antoni?», a càrrec dels alumnes de l’IES Joan Alcover.
  • «Estudi de les platges del Port d’Alcúdia i Sa Marina (Pollença): perfil de platja i composició de l’arena», a càrrec dels alumnes de l’IES Port d’Alcúdia.
  • «Estudi de les variacions del nivell de la mar al port de Ciutadella», a càrrec dels alumnes de l’IES J. M. Quadrado.
  • «Estudi de la granulometria i composició de l’arena, mostreig topogràfic i mesura de la terbolesa, pH i microorganismes presents a l’aigua estancada del torrentó de la platja d’en Repic (Port de Sóller)», a càrrec dels alumnes de l’IES Guillem Colom Casasnovas.
  • «Estudi dels paràmetres fisicoquímics i de les espècies invasores a la badia de Portmany», a càrrec dels alumnes de l’IES Quartó de Portmany.
  • «Estat de la badia de Pollença. Paràmetres biofisicoquímics. Part II», a càrrec dels alumnes de l’IES Guillem Cifre de Colonya de Pollença.
  • «Explorant els efectes naturals i antròpics sobre la platja des Dolç (II)», a càrrec dels alumnes d’Es Liceu.

Un projecte amb més de 1.400 alumnes de les Illes Balears i Barcelona

Al llarg del curs, més de 1.400 alumnes de 30 centres educatius de les Illes Balears han estat protagonistes actius de les diferents fases d’un estudi científic.

Els estudiants han participat primer en el disseny i desenvolupament dels instruments d'observació mitjançant aparells de baix cost basats en tecnologia Arduino. Tot seguit, han obtingut les dades (batimetries i topografies de platges, temperatura de l’aigua, pressió atmosfèrica o nivell de la mar a diferents indrets del litoral balear) i, finalment, participaran en la presentació i divulgació dels resultats durant el III Congrés d’estudiants SeCosta 2024.

Les dades obtingudes seran molt útils per a estudis científics relacionats amb l’impacte del canvi climàtic a platges o esdeveniments extrems del nivell de la mar, atès que són dades d’alta qualitat que provenen de molts d’indrets de la costa.

El projecte SeCosta ha estat impulsat pel grup de recerca en Nivell de la Mar i Clima, que engloba investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i del Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO/CSIC). Aquest projecte té la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Formació Professional del Govern de les Illes Balears

Aquesta iniciativa ha rebut finançament dels projectes europeus de recerca SOCLIMPACT (Grant agreement ID: 776661, DOI: 10.3030/776661) i UNCHAIN (PCI2019-103680, MCIN/AEI/10.1303/501100011033), del projecte estatal de recerca VENOM (PGC2018-099285-B-C21) i de la iniciativa de ciència ciutadana DECIMATE (FCT-20-16093), amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Ciència per a Tothom

Els alumnes també participaran a tallers i activitats de Ciència per a Tothom, que els dies 9, 10 i 11 de maig ompliran la UIB amb un programa farcit de tallers i d’activitats per acostar la ciència i la tecnologia als infants i al públic en general. 

Data de l'esdeveniment: 10/05/2024

Data de publicació: 08/05/2024