10 raons per connectar la recerca i la cooperació

Es presenten els resultats dels projectes de recerca per i sobre el desenvolupament realitzats per personal investigador de la UIB 

El personal docent investigador de la UIB ha impulsat un total d’11 projectes de recerca per i sobre el desenvolupament a països com l’Argentina, Colòmbia, Cuba, l’Equador, Haití, el Perú i la República Dominicana. Els resultats de 10 d'aquests s’han presentat avui en una sessió a l’aire lliure en un format de conversa on els investigadors han compartit en parelles el contingut de la seva recerca: 10 raons per connectar la recerca i la cooperació.

Es tracta de projectes d’innovació, transferència del coneixement i recerca orientats al desenvolupament humà sostenible, la cooperació i l’educació per a la transformació social que es duen a terme en col·laboració amb altres universitats o administracions públiques, entitats o ONG del Sud global. Es tracta d’11 projectes finançats en la primera convocatòria d'ajuts per a la recerca sobre i per al desenvolupament 2022-23 de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB. Aquesta convocatòria s’emmarca dins el conveni instrumental subscrit amb la Conselleria de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes en matèria de cooperació al desenvolupament i en compromís amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
 
Amparo Lázaro, de l’IMEDEA i del Grup de Recerca sobre Canvi Global, i Elena Baraza, del Departament de Biologia i de l’INAGEA, han posat en comú la seva experiència a l’Argentina i Colòmbia. La primera va estudiar la diversitat d'abelles silvestres com a indicador de sostenibilitat ambiental; la segona, les transicions socioecològiques cap a escenaris de sostenibilitat, mitigació i adaptació al canvi climàtic a la zona altoandina de Nariño.

A continuació, Joana Maria Petrus i Miquel Àngel Coll, investigadors del Grup d’Estudis Demogràfics i Turístics (GEDITUR), han compartit els projectes que han desenvolupat a Haití, sobre la governança postcatàstrofe, i al Perú, on han analitzat el rol de les dones de la Comunitat Nativa d'Ese Eja de Infierno en la defensa del territori i el desenvolupament turístic sostenible a l’Amazones.

David Abril i Ana Cañas, membres del Departament de Filosofia i Treball Social, han conversat sobre la seva participació amb dos projectes diferents: un, dedicat a la transferència transnacional de coneixement en l'àmbit dels drets de les persones treballadores del sector turístic a la República Dominicana; un altre, de creació d’un grup de suport dirigit a famílies amb la Universitat de Cuenca, a l’Equador.

L’abandonament i rescat dels sabers pagesos tradicionals en els assentaments humans d'Iquitos (Perú) i la implantació d'estratègies per a la valorització de cultius no tradicionals i residus agroindustrials amb potencial ús industrial (Colòmbia) són els dos projectes que han servit de base per a la conversa entre Hèctor Gil i Valeria Eim, del Departament de Filosofia i Treball Social.

Per acabar, els professors Antoni Jaume i Belén Bermejo han mostrat com es pot contribuir al desenvolupament des de diferents perspectives matemàtiques. Per una part, aproximacions a l'anàlisi morfològica de glòbuls vermells aplicant intel·ligència artificial com a suport al diagnòstic i seguiment de la drepanocitosi en col·laboració amb universitats i hospitals cubans; per l’altra, la capacitació per posar en marxa estratègies de tecnologies verdes a la Universitat de les Forces Armades - ESPE de l'Equador. 

Data de publicació: 10/06/2024