Va ser Rectora de la UIB entre els anys 2007 i 2013, des d’on va impulsar decididament la recerca i la transferència de coneixement
Montserrat Casas Ametller (1955-2013), exrectora de la Universitat de les Illes Balears durant el període comprès entre els anys 2007 i 2013, i veïna de Bunyola a la urbanització de sa Coma, donarà el nom a la biblioteca municipal. La descoberta de la placa commemorativa es farà el dia 13 de novembre, diumenge, a les 18 hores, i a continuació tindrà lloc un concert d’homenatge de la Coral de la Universitat de les Illes Balears a l'església parroquial de Sant Mateu, inclòs a la XXXVIII edició del Festival de Música de Bunyola.
El Rector de la UIB, el doctor Jaume Carot, va enviar a l’Ajuntament una carta d’adhesió de la institució a la proposta, en la qual destaca que «parlar de Montserrat Casas Ametller és parlar de compromís, de valors, de principis, de discreció, de valentia, de lluita, de treball, de solidaritat, d’intel·ligència i, en definitiva, de vocació de servei a la societat».
«Per a tots nosaltres, i per a la Universitat, és un gran honor haver comptat amb la doctora Montserrat Casas com a membre del nostre claustre, defensora d’un model d’universitat creadora i transmissora de coneixement al servei de la societat. Per tot això, agraïm el reconeixement de l’Ajuntament de Bunyola i ens adherim a la iniciativa que la biblioteca municipal porti el seu nom», conclou la carta d’adhesió.
Montserrat Casas
Montserrat Casas, doctora en Ciències Físiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, arribà a la Universitat de les Illes Balears l’any 1983, on exercí com a professora adjunta contractada, professora titular d'universitat i, finalment, catedràtica de Física Atòmica, Molecular i Nuclear a partir de 1994.Des de la seva arribada a la UIB, va ocupar diversos càrrecs de gestió: secretària del Consell d'Estudis de Física (1991-1994), secretària del Consell de Departament de Física (1992-1994), directora del Departament de Física (1994-2000), i subdirectora del Departament de Física (2005-2007). Va ser també la primera Síndica de Greuges de la UIB, durant el període 2000-2005, i coordinadora de la Comissió Permanent de Defensors Universitaris de l’any 2002 al 2004.
El seu treball com a investigadora es va centrar principalment en l’estudi dels sistemes quàntics i de la contaminació radioactiva ambiental. Més recentment, va treballar en el camp de la informació quàntica.
Fou coautora de dos llibres i de 197 publicacions internacionals indexades en revistes d’alt impacte i presentà comunicacions a més de vuitanta congressos internacionals. Fou investigadora responsable de catorze projectes de recerca des de l’any 1985 i fou la investigadora principal del grup de recerca de Física Atòmica, Molecular i Nuclear a la UIB. Entre les seves estades de recerca destaquen les del Centre d’Estudis Nuclears de Saclay (França), de l’Institut de Física Nuclear d’Orsay (França), de la Universitat de Trento (Itàlia) i de l’Institut de Física de La Plata (Argentina). Dirigí quatre tesis doctorals i cinc memòries de tercer cicle. Tenia cinc sexennis de recerca.
Rectora de la UIB
El dia 23 d’abril de 2007, la doctora Montserrat Casas Ametller fou nomenada Rectora de la Universitat de les Illes Balears, càrrec per al qual fou reelegida el mes de març de 2011 i que ocupà fins al mes de març de 2013, quan es va morir. El seu mandat va ser de sis anys al capdavant de la principal institució acadèmica i de recerca de les Illes Balears.
Es va morir, a l’edat de 57 anys, exercint el sisè any de mandat com a Rectora de la Universitat de les Illes Balears. Fou, en tot moment, un exemple de dedicació acadèmica i de vocació de servei a la comunitat que representava.
Com a Rectora impulsà decididament la recerca i la transferència de coneixement, i fou així que la UIB arribà a ocupar posicions destacades als rànquings de recerca en el conjunt de les universitats espanyoles: la quarta o la sisena, en qualitat científica de mitjana; la segona, en publicacions en coautoria internacional; la tercera, en publicacions al primer quartil i, just després de pocs mesos de la seva mort, en el rànquing elaborat per la Fundació BBVA i l’IVIE, Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas, la UIB passà a ocupar el segon lloc quant a activitat investigadora.
Durant el seu mandat, aconseguí el segell de Campus d’Excel·lència Internacional per a la UIB, juntament amb la Universitat de Girona, amb el projecte Campus Euromediterrani del Turisme i de l’Aigua.
A més de ser la primera dona Rectora de la història de la UIB, Montserrat Casas fou vicepresidenta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, CRUE, des de l’octubre de 2011 fins a la seva mort. Anteriorment, des del 2008 fins al 2011, n’havia estat vocal.
Així mateix, des del 2010 i fins al moment del seu traspàs, fou consellera del Consell Rector de l’agència estatal del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Ocupà la presidència de la Xarxa Vives d’Universitats, associació que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats dels territoris de parla catalana, de juny de 2008 a gener de 2009, i també del Grup 9 d’Universitats, que aglutina les universitats públiques úniques a la seva comunitat autònoma, de juliol a desembre de 2010.
Premis i distincions
Per tots els seus mèrits, el Parlament de les Illes Balears acordà per unanimitat de concedir-li, el dia 24 d’abril de 2013 i a títol pòstum, la Medalla d’Honor del Parlament per la seva trajectòria en l’àmbit científic i acadèmic a la Universitat.
L’Ajuntament de Palma li concedí, també a títol pòstum, la Medalla d’Or de la Ciutat de Palma el 2013, i el premi d’investigació dels Premis Ciutat de Palma duu el seu nom des del 2021.
L’Ajuntament d’Hostalric, poble natal de Casas, impulsà el Premi Montserrat Casas de treballs de recerca de batxillerat a partir del curs 2022-23, amb l’objectiu de potenciar l’esperit de recerca entre l’alumnat de batxillerat de l’Institut Vescomtat de Cabrera, vinculant la seva investigació al poble i la vida d’Hostalric.
Altres distincions atorgades a títol pòstum que reconeixen l’impacte que com a científica i acadèmica tingué Montserrat Casas en l’àmbit universitari inclouen: la Medalla al Mérito Académico Doctor José Tola Pasquel, atorgada l’any 2013 pel Centre Interuniversitari de Desenvolupament (CINDA), la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives, el 12 de juliol de 2013, o el nomenament, l’any 2015, com a filla adoptiva de Mallorca per unanimitat del Ple del Consell de Mallorca. També, i des de 2013, el Grup 9 d'Universitats dona el nom de Montserrat Casas al premi per a tesis doctorals en cooperació per al desenvolupament.
Data de l'esdeveniment: 11/11/2022
Data de publicació: 11/11/2022