La Conselleria d'Afers Socials i Esports i la UIB acorden introduir formació transversal sobre l'Agenda 2030 en els estudis d'Educació

Les dues institucions signen un conveni de col·laboració que impulsarà també la recerca en cooperació al desenvolupament 

El Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet, i la Consellera de d’Afers Socials i Esports, senyora Fina Santiago, han signat un conveni de col·laboració que farà possible la recerca en cooperació al desenvolupament, i la implantació de programes de formació i transversalització de l’educació per a la transformació social en el marc de l’Agenda 2030.

A l’acte, hi han assistit també la directora general de Cooperació, Laura Celià, el vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, Antoni Aguiló, el doctor Pere Antoni Borràs i la senyora Ruth Escribano, coordinadora de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS). Amb aquest conveni, la Conselleria d’Afers Socials i Esports finançarà amb 142.000 euros diverses actuacions que durà a terme la UIB a través de l’OCDS.

«Fa molts anys que la UIB és un agent actiu de cooperació internacional de la comunitat autònoma i amb aquest conveni garantim la continuïtat de la col·laboració entre el Govern i la UIB. Enguany, a més a més, la UIB serà també un espai de generació de coneixements i eines que permetin avaluar les polítiques de cooperació de les Illes Balears. Amb aquest conveni reforçam la col·laboració amb la Universitat», ha assegurat la consellera Fina Santiago. El Govern s’ha compromès a impulsar la signatura d’un conveni plurianual per agilitar els tràmits i donar continuïtat a la iniciativa.

Per la UIB, una línia bàsica és emprendre iniciatives que afavoreixin l’estudi i la recerca en l’àmbit del desenvolupament humà sostenible. «La tasca de la Universitat en el camp de la cooperació al desenvolupament està estretament vinculada a un dels seus àmbits naturals d’actuació: la recerca, qüestió essencial per comprendre més bé els problemes que amenacen la consecució d’un desenvolupament humà sostenible a escala global», ha destacat el Rector.

Educació per a la transformació social

En el marc del programa de formació i transversalització de l’educació per a la transformació social emparat per l’Agenda 2030, hi ha una estratègia pilot que preveu prioritzar les quatre titulacions de la Facultat d’Educació i el Màster de Formació de Professorat incorporant hores a les assignatures seleccionades mitjançant la figura de la contractació d’un/a professora associada, a més de continuar la formació dirigida al PDI i l’impuls d’emmarcar els treballs de fi de grau (TFG) i de fi de màster (TFM) en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

A més, es preveu convocar ajuts per a accions d’educació per a la transformació social (EpTS). L’objectiu és concedir-ne als membres de la comunitat universitària de la UIB perquè duguin a terme accions d’EpTS per a una ciutadania global. Aquestes iniciatives s’han d’adreçar principalment a la comunitat universitària i també han de ser aplicables a la societat en general, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre les situacions de desigualtat i injustícia existents i impulsar la construcció d’un món més just i equitatiu, fomentant la consciència crítica i el compromís social de la comunitat universitària.

Cogeneració de coneixements

L’OCDS fomentarà la recerca i també la cogeneració de coneixements. Un exemple és la campanya de defensa de les defensores de drets Juntes Ens Protegim. Defensant Dones Defensores, liderada per la UIB i en xarxa amb entitats internacionals i locals, que s’emmarcaria en aquest apartat per abordar la incidència política reforçada per aliances estratègiques amb els moviments socials locals i globals per la defensa dels drets del territori i la natura, els drets LGTBIQ+, de la democràcia, dels drets de les dones, de la salut sexual i reproductiva, i de les persones refugiades i migrants.

Altres línies de recerca es podrien encasellar en temes tan actuals com els moviments migratoris, la crisi de la Mediterrània, la pandèmia global, l’emergència climàtica o el decolonialisme, entre d’altres.

Per altra banda, també s’oferiran programes de formació per a persones interessades a adquirir coneixements específics de la cooperació universitària al desenvolupament (CUD), l’educació per una ciutadania global, mitjançant la convocatòria de beques de col·laboració amb caràcter formatiu per part de l’Oficina de Suport a la Recerca (OSR) de la UIB. 

Data de publicació: 31/05/2021