La Direcció General de Participació i Voluntariat i l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB impulsen unes jornades autonòmiques de voluntariat, que es desenvoluparan entre el 28 de setembre i el 14 d'octubre
L'Impuls del Voluntariat en la Nova Normalitat és el títol de les jornades autonòmiques que impulsa la Direcció General de Participació i Voluntariat des de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern i l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB. La jornada es desenvoluparà entre el 28 de setembre i el 14 d'octubre amb la intenció d'oferir una visió global del món del voluntariat a les Illes Balears, analitzar quina ha estat la seva resposta davant la crisi sanitària de la COVID-19 i oferir eines i instruments per continuar promovent projectes a la nostra comunitat.
Les jornades autonòmiques de voluntariat s'adrecen, principalment, a persones vinculades a entitats, associacions i col·lectius relacionats amb el món del voluntariat, personal d'administració i serveis, així com membres de la comunitat universitària. Amb tot, alguns espais seran oberts al públic en general a través d'enllaços que es compartiran a les xarxes socials i a la pàgina web de l'Oficina de Cooperació de la UIB (https://cooperacio.uib.cat/).
«Aquests jornades neixen a partir d'un concepte ampli del voluntariat», explica el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, «perquè hi ha fórmules molt diverses de voluntariat en la nostra societat: entitats de voluntariat, xarxes veïnals, organització veïnal coordinada des dels ajuntaments. I totes elles han estat fonamentals per fer front a les necessitats més urgents en els moments més difícils d'aquesta crisi sanitària i econòmica. A tots ells els oferim conferències d'experts, tallers que els aportaran instruments pràctics, grups de treball perquè puguin reflexionar sobre com han viscut el món del voluntariat en aquesta situació d'excepció provocada per la COVID-19. Cada un des de la seva experiència pròpia: tant aquells que no han deixat de fer feina al carrer, com els qui han seguit donant suport a distància i aquells qui, malauradament, han vist interromputs els seus projectes. Volem ser útils a tots ells, i d'aquí neixen aquestes jornades autonòmiques de voluntariat».
«La crisi del coronavirus ha alterat la normalitat, que ja era fràgil i que no ha sabut donar una resposta ni local ni global contundent que permetés fer front a les grans emergències globals, com són la climàtica, la de la les persones refugiades i migrants, la de les cures... Per tot plegat —comenta Antoni Aguiló, vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la UIB— l’actualitat ens aboca a una realitat estranya i complexa, i que, malauradament, intensifica les desigualtats que ja existien. Necessitam una resposta urgent, creativa i estructurada per part de les institucions, els agents de cooperació, les entitats socials i la ciutadania. És per això que hem considerat que és oportú encetar un espai conjunt amb tots els actors implicats en l’àmbit del voluntariat i la participació ciutadana, per establir sinergies que ens ajudin a fer front als grans reptes que ens presenta aquesta “nova normalitat”».
El programa de les jornades
Amb una durada de 30 hores i amb un màxim de 100 places, les jornades s'imparteixen totalment en línia. El programa consta de conferències, que pronunciaran diferents experts de la UIB. Hi participarà la directora de la Plataforma de Voluntariat d'Espanya, Mar Amate, amb la conferència de cloenda «Connectadas por el voluntariado», el 14 d'octubre. També s'hi oferiran tallers de formació amb l'objectiu de dotar les entitats d'instruments i eines pràctiques perquè puguin desenvolupar la seva tasca i millorar, per exemple, l'ús de l'administració electrònica.
La crisi de la COVID-19 i la nova normalitat s'analitzaran a través de diferents grups de treball, en els quals compartiran l’experiència pròpia aquelles entitats que durant la crisi hagin mantingut la seva activitat al carrer i que tenen l'acreditació del Govern com a Entitat COVID, així com aquelles que hagin continuat treballant en línia i d'altres que hagin hagut d’interrompre els seus projectes. Realitats vàries també confluiran en l'espai de bones pràctiques, en el qual diferents entitats exposaran exemples de bones pràctiques en l'àmbit del voluntariat, en temes de formació i també en situacions d'excepcionalitat. Les taules rodones, finalment, oferiran l'espai de debat als participants de les jornades.
Les persones interessades en aquestes jornades autonòmiques de voluntariat poden ampliar-ne la informació a l'espai web https://cooperacio.uib.cat/Voluntariat/Altres-activitats-/Cicle-de-conferencies-LImpuls-del-Voluntariat-en-la-Nova-Normalitat/.
Data de publicació: 25/09/2020